Framtidens alkoholpolitik

Uppsala2004-04-10 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Ska spritskatten vara kvar på dagens nivå eller sänkas, och i så fall med hur mycket? Den stora tvistefrågan i det senaste årets alkoholdebatt lär kvarstå efter de senaste rapporterna om hur alkoholen sköljer över svenskarna. Försäljningen i Sverige går ned medan gränshandeln ökar.

Både Danmark och Finland har nyligen sänkt skatten på alkohol rejält och det är därför knappast förvånande att trafiken över Öresund och Östersjön ökar. Större tillåtna ransoner och de baltiska ländernas EU-inträde gör också sitt till.
Något enhetligt mönster över hela landet är det inte fråga om. I Uppsala handlar vi fortfarande vår sprit på Systembolaget, medan monopolet i realiteten är upphävt i Skåne — Systembolaget har bara en tredjedel av marknaden. Samtidigt är det tydligt att svenskarna gärna handlar öl och vin på bolaget, men reser — eller bränner hemma — för att fylla på spritlagret.

På gott och ont är alkohol en del av vår vardag. Konsumtionen har obestridligen ökat de senaste åren och många debattörer och forskare har gjort jämförelser med hur det såg ut för hundra år sedan. Det finns dock avgörande skillnader mellan dåtidens superi och dagens drickande. Brännvinsmissbruket kring förra sekelskiftet orsakade enorma skador, framför allt på människors hälsa men också på samhällsekonomin. Behovet att minska alkoholens skadeverkningar var stort och ingen kan påstå annat än att den restriktiva alkoholpolitiken i det avseendet har varit mycket framgångsrik.

I dag är våra dryckesvanor mer kontinentala, vilket inte hindrar att en del av de gamla dryckesmönstren lever kvar. Samtidigt är det viktigt att ta de problem som alkohol medför — exempelvis onyktra bilförare eller misshandlande familjefäder — på allvar. Behovet av en politik som bekämpar alkoholens skadeverkningar är fortfarande stort.

Ändå saknas en konstruktiv diskussion om hur denna politik ska se ut i framtiden. I riksdagen, bland nykterhetsorganisationer och bland forskare ägnas all energi åt att rädda vad som räddas kan av dagens system — trots att det blir allt mer uppenbart att detta i längden inte är hållbart. De gamla instrumenten — höga priser och begränsad tillgänglighet — är om inte verkningslösa så betydligt trubbigare än de har varit.

Om Sverige inte ska stå utan strategier för hur framtidens alkoholproblem ska tacklas måste alkoholdebatten bli betydligt mer öppen och förutsättningslös. Världen har förändrats — frågan är hur alkoholpolitiken ska förändras med den.
Läs mer om