Från en kolumn till nästa
Klang och jubelsång! Stoppa pressarna! Nu är det stora saker på gång.Glädjekänslan infann sig vid lyssnandet på gårdagens luncheko, som toppades av nyheten att "ohälsan" är som det heter på väg ner.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Kommer man så långt börjar jublet avta och glädjebägaren sakta fyllas med smolk. För även om det finns positiva signaler i Försäkringskassans siffror visar det sig att de stora och grundläggande problemen kvarstår.
Det positiva först: Kostnaderna för sjukskrivningar minskar, liksom kostnaderna för rehabilitering. Färre människor är borta från arbetsplatsen, helt enkelt.
Frågan är vad detta beror på. Regeringen har hävdat att den lavinartade ökningen av sjuktalen från år 1997 främst beror på dålig arbetsmiljö. På samma sätt som man kan fråga sig varför arbetsplatserna började bli så dåliga just detta år börjar man nu undra om det nyligen och plötsligt har skett en dramatisk förändring i arbetsmiljön till det bättre.
Svaret är förstås att det inte i första hand är arbetsmiljöförändringar utan den delvisa uppstramningen av systemen som har börjat ge resultat. Med reklamkampanjer har Försäkringskassan talat om för medborgarna att sjukpenning får man bara om man är sjuk och oförmögen att arbeta (underförstått: så har det i praktiken inte fungerat tidigare) och handläggarna har fått stränga order att verkligen följa regelverket.
Men tyvärr är detta inte hela sanningen. Inte ens den största delen av sanningen. För samtidigt som sjukskrivningarna minskar ökar förtidspensioneringarna (som på byråkratspråk numera heter aktivitets- och sjukersättning). I statistiken innebär det att människor flyttas från kolumnen "sjuk från arbetet" till "borta från arbetsmarknaden". Vips kommer regeringen lite närmare sitt sysselsättningsmål.
De människor som förtidspensioneras lämnas dock i sticket — ur arbetsmarknadssynpunkt "finns" de inte längre. Och samhällets kostnader fortsätter öka. Förra året belastade förtidspensionerna statskassan med 54 miljarder kronor. Om två år har siffran växt till över 60 miljarder — vilket exempelvis är tre gånger så mycket som hela studiestödssystemet.
I det perspektivet framstår Försäkringskassans framgång som betydligt mer blygsam.