Från Nuder inget nytt

Uppsala2005-06-10 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
UNT 10/6 2005. Plötsligt tycks det vara nära nog tvärstopp i ekonomin. Först varslar tre viktiga företag på en och samma dag sammanlagt mer än 1 300 anställda om att deras jobb skall försvinna. Sedan kommer nationalräkenskaperna med beskedet att bruttonationalprodukten under årets första kvartal endast ökade med 1,4 procent, att jämföra med förväntade 2,4 procent.
I viss mån kan det hävdas att detta koncentrat av dåliga underrättelser inom en mycket kort tidrymd ger bilden en dramatisk skärpa som det nog inte fullt ut finns saklig grund för. Om till exempel varslen spridits ut över en eller ett par veckor torde intrycket ha blivit mindre alarmerande än nu, trots att någon skillnad i sak ju inte föreligger.

Regeringen i allmänhet, och finansministern i synnerhet, gör klokt i att inte låta distrahera sig till dåliga bortförklaringar eller verklighetsflykt i sällskap med OECD:s högaktningsfulla rapport om den svenska ekonomin, som kom i går.
Konjunkturbilden har på senare tid blivit mer skakig, om än inte entydigt negativ. Exporten, som under lång tid gått bra, tappade också fart under det första kvartalet och utgör tillsammans med den dämpade privata konsumtionen huvudorsaker
till uppbromsningen i tillväxten.
Däremot ökar investeringarna i maskiner, byggnader och anläggningar — och inte minst bostadsbyggandet. Problemet är att detta mer bidrar till förbättrad produktivitet än till direkt ökad efterfrågan på arbetskraft — även om byggbranschen rimligen borde närma sig en punkt då även efterfrågan på arbetskraft ökar.
Men än så länge syns inga större tecken på att arbetslösheten skulle vara på väg att börja sjunka. Och det dyst­ra är att de relativt positiva prognoserna om att arbetslösheten snart skall börja sjunka, som presenterades i början av året, visar en allt tydligare tendens att skjutas alltmer på framtiden.

Hur reagerar regeringen? Vad har finansministern att säga? Finns det någon antydan till nytänkande eller rullar allt på i de gamla hjulspåren?
Finansminister Pär Nuder väljer väsentligen att följa minsta motståndets lag. Ett positivt element i hans resonemang, sådant det utvecklas i en intervju i Dagens Industri, är att han åtminstone på ett teoretiskt plan bejakar strukturomvandlingen
i näringslivet.
Frågan är dock hur mycket den insikten egentligen är värd — när den ändå inte leder till något annat än en blandning av önsketänkande och gammal skåpmat.
Finansministern räknar med att sysselsättningen kommer att öka i takt med tillväxten — men i avvaktan på det flaggar han för att de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna i vårbudgeten kommer att utökas och kompletteras i höstens budget.

Sverige är utsatt för ett växande konkurrens- och förändringstryck i globaliseringens tecken. Det är ett helt nytt utgångsläge för svensk ekonomi som nu växer fram. Det kräver nytänkande, en politik som stimulerar framväxten av nya jobb i nya företag — inte en Ams-politik med rötterna i femtiotalet.
Läs mer om