Friåret skapar problem

Riksdagens formella beslut är bara en vecka gammalt. Men redan om en vecka ska reformen träda i kraft.Landets arbetsförmedlingar meddelar nu att de omöjligen kommer att hinna fatta alla nödvändiga beslut för att de människor som har ansökt om friårsledighet från 1 januari ska få besked i tid före årsskiftet.

Uppsala2004-12-24 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Totalt finns 12 000 friårsplatser, men antalet ansökningar är betydligt fler. Många kommer alltså att nekas ledighet.

Men det är inte bara arbetstagarna som drabbas av oviss väntan. De arbetsgivare som berörs kan inte rekrytera vikarier innan arbetsförmedlingen ger besked om vilka anställda som beviljas ledigt. Först därefter kommer rekryteringsprocessen i gång. Detta pussel går givetvis inte att lösa i en handvändning.

Att regeringen pressar fram friårsreformen utan hänsyn till de praktiska problemen är bara det senaste tillägget på en redan lång lista över kritik som kan riktas mot detta stolleprov, för att låna en term av Sacos samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg.

Genom att låta 12 000 friska, arbetsföra personer få betalt utan att gå till jobbet kommer samhället att gå miste om närmare två miljoner arbetstimmar. Denna reform genomförs i en tid då de flesta är överens om att vi behöver arbeta mer - inte mindre - för att klara framtidens välfärd.

En vanlig arbetsdag är det i genomsnitt en miljon människor som inte går till jobbet - redan i dag. Med berått mod gör nu regeringen så att ännu fler ska stanna hemma. Ett sådant agerande kan inte beskrivas som annat än oansvarigt.
Läs mer om