Frihet, effektivitet och tillväxt
LEDARE Möjligheten att starta ett eget företag är en fråga om frihet för den enskilde och ökad effektivitet och tillväxt för samhället.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
För den enskilde kan möjligheterna att påverka verksamheten förefalla försvinnande små, om inte annat för att det ofta nog är oklart vem som egentligen bestämmer i en stor organisation. Det är dessutom osäkert om man som enskild individ kan räkna med att få det erkännande och den belöning man förtjänar för sitt engagemang och sina förslag.
För den som har drivkraft och idéer, men känner sig hämmad av trögheten hos stora byråkratier kan alternativet att starta eget framstå, eller borde åtminstone framstå, som lockande.
Många små och egenföretagare har tidigare varit anställda hos något större företag innan de bestämde sig för att bli sin egen. För offentliganställda är det oftast mycket svårare att, utifrån de kunskaper och idéer man skaffat sig i sitt arbete, starta eget. Sverige har en gigantisk servicemarknad som i dag arbetar i offentlig regi. Här finns en stor potential för nyföretagande och effektivare lösningar på olika problem.
Ren myndighetsutövning kan naturligtvis inte privatiseras men all offentlig service bör i normalfallet vara öppen för privata alternativ eller komplement. Myndigheternas roll bör vara att agera köpare av tjänster, specificera kraven på vad man vill ha utfört, följa upp verksamheten och ge jobbet till den som kan utföra det till lägsta pris.
Detta innebär egentligen bara en renodling av de funktioner som redan i dag finns inom den offentliga sektorn men som sällan görs tydliga. Oavsett hur man organiserar verksamheten så utgör alltid politikerna
beställare av vissa tjänster. I dag är dock ofta dessa "beställningar" otydligt specificerade vilket innebär att utföraren i form förvaltningens tjänstemän får ett stort inflytande över verksamhetens utformning och storlek.
Ställer man tydliga krav på vad man vill ha utfört tvingas man tänka efter innan man spenderar skattepengar på annat än vad man egentligen avsett. Genom att skriva in kvalitetskrav i avtal blir till exempel vanvård
av det slag som uppmärksammats i medierna att likställa med ett avtalsbrott, en vårdslöshet som bör stå den skyldige dyrt. Om utförarna är privata företag blir självfallet sådana ekonomiska sanktioner mer effektiva än om utföraren är skattefinansierad.
En ofta anförd invändning mot privata aktörer inom offentlig verksamhet är att de skulle "sko sig" på medborgarnas bekostnad men om upphandlingen görs riktigt kan detta inte ske. Myndigheten måste ställa krav på pris och kvalitet som innebär att utföraren inte gör sin vinst genom att ta ut ett oskäligt högt pris eller sänka standarden.
Utförarens vinst ska i stället vara resultatet av, och belöningen för, ett effektivare sätt att utföra uppgiften i fråga. Det är hög tid att renodla myndighetsutövning från offentlig service och öppna möjligheten för anställda som vill saluföra nya lösningar genom att starta eget.