Exemplen är flera, några kan nämnas. Antalet hemlösa i Uppsala kan troligen räknas i promille av den totala befolkningen men kommunen har ett klart ansvar för dessa personer.
Kommunledningen vill att de hemlösa ska garanteras boende. I stället för att vifta med de ideologiska fanorna väljer de fyra borgerliga partierna att bjuda in fler än kommunen till upphandling. Även frivilligorganisationerna och till och med näringslivet ska kunna vara med och bygga upp ett omhändertagande som är värt namnet.
Äldreomsorgen ska förstärkas. Det var också ett av allianspartiernas vallöften. Mer makt ska läggas i de vårdbehövandes egna händer. Personer över 85 år ska själva kunna bestämma om de vill ha särskilt äldreboende eller ej och ingen som fått beslut om vård ska behöva vänta längre än tre månader på att få beslutet uppfyllt.
Att ta väl hand om dem som nått hög ålder hör till varje civiliserat samhälles ansvar. Men lika viktigt är att förbereda barn och ungdomar för ett vuxenliv. Kan man inte läsa och skriva är det svårt att ta sig fram. Det ska bli den viktigaste uppgiften i skolan. Skolbarnen i låg- och mellanstadieålder ska dessutom få äta tillsammans med vuxna. Den så kallade pedagogiska måltiden införs vilket betyder att de lärare som sitter med barnen och äter själva inte ska behöva betala för det. En självklar lösning om man vill att skolmåltiderna ska fungera väl.
De Uppsalaungdomar som gillar friidrott ska också få en skjuts. Bristen på träningsmöjligheter ska avhjälpas och om pengarna och målmedvetenheten räcker hos de ansvariga partierna kanske friidrotten om några år kan få acceptabla villkor.
På en punkt svävar dock de fyra majoritetspartierna på målet. I budgetförslaget heter det i kapitel 4 Hållbar tillväxt och välfärd att transportbehovet minskas och bilberoendet minimeras. Ny bebyggelse ska lokaliseras till"goda kollektivtrafiklägen".
Men i kapitel 6.2 om infrastrukturen ska visserligen kollektivtrafiken få ökad framkomlighet i innerstaden men samtidigt talas det om höjda kollektivtaxor och ökad tillgänglighet till stadens centrum. Några konkreta åtgärder som verkligen minskar biltrafiken föreslås inte.
Har de fyra majoritetspartierna hört talas om klimatförsämringen? Kyotoprotokollet, är det bekant? Det där Sverige förbundit sig att minska utsläppen av växthusgaser? Om nationen ska klara det målet måste varje kommun i landet planera för en minskning av utsläppen omedelbart. När ska Uppsala börja med den planeringen?
Eller tycker moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna att detta åtagande är något som ser tjusigt ut i den internationella samvaron men som inte förpliktigar till något när det
verkligen gäller?
Kersti Kollberg Fristående kolumnist
kersti.kollberg@telia.com
kersti.kollberg@telia.com