Samma dag beskrev Svenska Dagbladet hur SJ:s ledning under många år gett anställda långpendlare gratis boende i Stockholm och tågbiljetter för miljonbelopp. Sådana förmåner är skattepliktiga, men ingen har skattat för dem. Nu har SJ själv erkänt att man brutit mot reglerna. Att dessa två nyheter publicerades samma dag är en ren tillfällighet. Men båda illustrerar, tillsammans med bostadsaffärer och mycket annat, en fuskkultur som under många år brett ut sig i delar av det svenska samhället.
I SJ-fallet har de anställda ofta, enligt SvD, varit omedvetna om att den förmån de fått varit skattepliktig. Ansvaret för fusket ligger i så fall på SJ-ledningen som nu också betalar in den felande skatten för 2004.
I SSU-fallet uppger Shekarabi till TT att han inte känt till varifrån pengarna till personvalskampanjen kommit och inte ställt några frågor.
Kanske är detta sant - men frågan är ändå varför det ska behövas tiotusentals kronor för en personvalskampanj inom ett politiskt ungdomsförbund.
Bjuder inte distrikten självmant in aspiranter till posten som förbundsordförande för att presentera sig?
Vad som egentligen skett inom SSU är givetvis i första hand en intern fråga för förbundet. Men förbundets pengar kommer ju till inte oväsentlig del från skattebetalarna genom bidrag av olika slag.
Är det skattetrycket som gör att olika aktörer - företag, organisationer och andra - aktivt letar efter möjligheter att få loss pengar eller förmåner vid sidan av regelverket? Ibland är det säkert så. Men uppenbarligen finns också en mentalitet på många håll med innebörden att de regler som gäller för folk i allmänhet inte gäller för "oss" som sysslar med något som är särskilt viktigt eller som är ute i goda syften.
Att en sådan mentalitet gynnas av att ett och samma parti så länge dominerat svensk politik är självklart - personer och intressegrupper med någon koppling till socialdemokratin upplever lätt att de verkar under andra villkor än andra. Men det som tycks ha hänt i SSU kan givetvis hända också i andra ungdomförbund - om de inte gör som Liberala ungdomsförbundet som avsagt sig de bidrag som är förutsättningen för alltsammans.
Partier, företag, fack och andra måste aktivt bekämpa fuskkulturen, oavsett i vilka former den uppträder. När det handlar om den politiska sfären kan väljarna hjälpa till genom att regelbundet byta ut dem som har makten.