"Gamla" moderater hotar inte Reinfeldt
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Efterträdaren Bo Lundgren var en kompromiss mellan dem som ville ha en tydlig nyliberal politik och dem som ville att partiet skulle gå mot den politiska mitten. Ingen var nöjd och valresultatet 2002 blev en katastrof.
Det betydde att nästa partiledare, Fredrik Reinfeldt, fick ett önskeläge. Han kunde börja med rent bord, och en ny generation moderater tog vid. Den nya partiledningens mål var ett brett parti som skulle vara attraktivt för alla samhällsgrupper: Bort med kravet på jättelika skattesänkningar, bort med krav på ändrad arbetsrätt. Man skulle välja sina strider och inte bråka med socialdemokraterna i onödan. Fredrik Reinfeldt gick till val på att vara lågmäld och förståndig. Han placerade partiet tydligt i mitten och framstod som ett fräscht alternativ till den allt hårdare kritiserade Göran Persson, känd för sin nedgörande debattstil och sin vilja att bestämma allt.
Det blev braksuccé för de nya moderaterna i valet. Och känslan av seger finns kvar trots att regeringen kritiseras allt oftare, också av de egna. Men även om många partimedlemmar inte delar regeringens åsikter i de kontroversiella frågorna, kommer partifolkets kritik mot Fredrik Reinfeldt sannolikt ändå inte att bli särskild hård, när partiet inleder sin stämma senare i veckan. Partistyrelsen kommer säkert att vinna omröstningarna i de viktigaste frågorna.
Kritik kommer att framföras från nyliberalerna som klagar särskilt över att skattesänkningarna varit för små, att arbetsrätten förblir oförändrad och att alkoholmonopolet finns kvar. Frågor som upprört konservativa kritiker är exempelvis förslaget om könsneutrala äktenskap, den oförändrade arbetsrätten men kanske särskilt nedbantningen av försvaret.
Ett starkt försvar har ju så länge partiet funnits varit en central fråga för moderaterna. Och så känner sig den moderate försvarsministern tvungen att avgå på grund av den moderate finansministerns åtstramningar! Men inte ens det kommer nog att leda till riktigt nedgörande kritik mot partiledningen.
Alliansen håller säkert mandattiden ut. Så länge hans parti sitter i regeringen behöver Fredrik Reinfeldt inte oroa sig. Moderaternas partistämma kommer att stöda partiledningen trots de dåliga opinionssiffrorna och kritiken för bristande regeringsduglighet. Också de som ogillar den nya inriktningen av politiken kommer att ligga relativt lågt för att inte försvaga regeringen. Det är i alla fall makten som är viktigast.
gunvor.hilden@comhem.se