Går vinden eller väljarna över?
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
När Temo nu för första gången på sex år visar på ett övertag — till och med majoritet — för de fyra borgerliga partierna väcker opinionsmätningen naturligtvis mer uppmärksamhet än vanligt. Ändå finns det som vanligt skäl att ta dessa siffror med inte bara en nypa utan en stor skopa salt. En opinionsmätning är inte ett valresultat. Förändringarna är små och de möjliga felkällorna stora. Varje läsare av opinionsmätningar bör alltid ha detta i minnet.
DE PARTIER som går uppåt i mätningarna brukar snabbt glömma bort dessa reservationer. Ingen kan dock förneka att moderaterna har anledning att känna glädje. I gårdagens Temomätning fick partiet 25,7 procent. Det är ett rejält kliv uppåt från 2002 års valresultat på 15,2 procent.
I vanliga fall skulle moderaternas uppgång enkelt kunna förklaras med att partiet har tagit väljare från något annat borgerligt parti, företrädesvis folkpartiet. Denna "borgerliga kannibalism" är ett evigt dilemma som gör det lättare för socialdemokraterna att i val efter val behålla makten.
Så ser det visserligen ut även i denna mätning; moderaterna tar väljare från folkpartiet. Ändå minskar inte folkpartiet — tvärtom syns en liten ökning till 14,1 procent (valet 2002 gav 13,3 procent). Detta förklaras med att folkpartiet har lockat till sig väljare från socialdemokraterna. Tillsammans är folkpartiet och moderaterna nu större än socialdemokraterna, enligt Temo.
MEDAN FOKUS nu vänds mot Fredrik Reinfeldt och moderaternas framgång är det värt att hålla detta i minnet. För att åstadkomma ett efterlängtat maktskifte krävs att väljare går från det socialistiska blocket till det borgerliga.
Betyder då dessa förändringar något? Svårt att säga. Oppositionen brukar gå framåt i pauserna men är dåliga på att vinna matchen. Men helt klart finns ett missnöje med hur socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet sköter sig.
"Man undrar om vi har förmågan att genomföra det vi sagt", säger socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist i en mycket talande kommentar. Vallöfte efter vallöfte sviks. Systembolagsskandaler gör naturligtvis sitt till.
SAMTIDIGT VET VI att socialdemokraterna är experter på valrörelser, med överbud varvade med skrämselpropaganda. Den Reinfeldteffekt som moderaterna just nu upplever har med all säkerhet blåst över om tre år. Om borgerligheten vill vinna matchen år 2006 måste fler partier lyckas med folkpartiets manöver att locka väljare över blockgränsen.