Glöm Carema - se problemen

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Uppsala2013-02-17 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Den så kallade Caremaskandalen briserade hösten 2011. Enligt Dagens Nyheters granskning förekom allvarliga brister och vanvård på Carema Cares äldreboende Koppargården i västra Stockholm. Några månader senare gav tidningen Dagens Samhälle en helt annan bild. En gammal konflikt mellan inhyrda läkare och sjuksköterskor på äldreboendet, falska uppgifter från nämnda läkare och kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska (MAS) samt Caremas egna Lex Maria-anmälningar var vad som låg bakom DN:s uppgifter om vanvård.

I veckan uttalade sig fackförbundet Kommunals konsult Hans Kilsved, som arbetar med en rapport om välfärdsföretag, om Koppargården. Hans granskning ger på punkt efter punkt stöd till Dagens Samhälles slutsats att Carema Care blivit oskyldigt anklagat för vanvård av äldre.

Uttalandet gladde alla som tror att privatdriven vård är medborgarnas frälsning, ”vad var det vi sa”. Men de som tror motsatsen, att privatdriven vård är av ondo, lät sig inte bevekas. En vårdskandal är en vårdskandal och ska så förbli. Kommunal tog också avstånd från Kilsved och uppgav att han uttalat sig som privatperson.

Caremaaffärens symbolvärde ska inte underskattas. Under 2012 har LO fattat beslut om en non profit-princip i välfärden, i vår ska samma fråga upp på S-kongressen. Frågan om vinster i välfärden handlar förstås inte bara om ett äldreboende i Stockholm, men namnet Carema har i 18 månader otvivelaktigt varit ett slagträ i debatten.

Det är en märklig strategi att klamra sig fast vid denna affär, när det finns så mycket annat att diskutera på välfärdsområdet. Få eller inga har angripit Dagens Samhälles artiklar vad gäller sakinnehållet. Men enligt till exempel Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg (28/12) finns det en omfattande konspiration mellan Moderaterna i Stockholm, Carema och styrelsen för Dagens Samhälle som går ut på att släta över affären från 2011, allt för att vanvården av äldre och skatteplaneringen utomlands ska kunna fortsätta.

Mittemellan de två grupper som låtit sig frälsas till övertygelse finns miljontals skattebetalare som faktiskt undrar hur den framtida äldreomsorgen ska organiseras. Hur ska kvaliteten säkras? Vad innebär allt större vårdkoncerner för valfriheten? Hur ska vi förhindra att våra pengar hamnar i skatteparadis? Många viktiga frågor behöver få svar, men skyms av det som en gång kallades Caremaskandalen. Det är dags att be företaget om ursäkt och gå vidare.

Läs mer om