Granskarna granskade
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
SVT:s Mediemagasinet ägnade torsdagens program åt att granska SVT-programmet Uppdrag granskning. Det hedrar SVT att de har ett program som är ägnat åt att granska både egna och andras redaktioner.
Den bild av Uppdrag granskning som framträdde i Mediemagasinet var inte vacker. Uppdrag granskning hade i ett inslag frammanat bilden av Sveriges officerskår som en samling brottslingar. Men den framställningen byggde på förvrängningar av statistiska fakta. "Bilden som programmet ger är manipulativ och helt felaktig om man ser till den statistik som Brå tagit fram", säger Lars Korsell som var den vid Brottsförebyggandet rådet som tog fram det statistiska underlaget.
Ett annat inslag — det som refereras ovan — visar hur journalisten först slirar på sanningen och sedan skyller på tidsbrist för att hon inte gjorde grundligare efterforskningar för att kunna höra andra versioner av den berättelse hon redan fått sig serverad. Detta trots att Uppdrag granskning har en redaktion med 40 medarbetare och ett program som sänds en gång i veckan.
Uppdrag granskning är ett program med stor genomslagskraft. Programmets reportage brukar ofta refereras och kommenteras flitigt i andra medier, inte minst på ledarsidor. Makthavare som missköter sig bör med rätta vara oroade om de utsätts för en granskning.
Men ett program med så stort inflytande är också i sig en stor maktfaktor — och med makt följer ansvar. Kraven på att den bild av verkligheten som presenteras är sann måste ställas högt. 58 gånger har programmet granskats av Granskningsnämnden. Fyra inslag har fällts. En av de journalister som fällts gav dessvärre inte intrycket av att ha ångrat sitt agerande. Den självrannsakan redaktionen nu ägnar sig åt, enligt projektledare Nils Hansson, är uppenbarligen välbehövlig.
Påtagliga brister hos en stor makthavare som Uppdrag granskning visar på behovet av en generell diskussion om hur medierna hanterar sitt uppdrag som maktens granskare. Mediemagasinets program borde få både tittare och journalister att fundera över hur sann olika mediebilder verkligen är. En större medvetenhet och kunskap kring behovet av källkritik hos tittare och läsare är nödvändig. Och naturligtvis även hos journalister. Självrannsakan borde vara ett självklart regelbundet inslag på varje nyhetsredaktion.
För den som vill bilda sig en egen uppfattning om Uppdrag granskning och mediernas sätt att presentera bilder av verkligheten sänds Mediemagasinet i repris i dag kl 13.55 i SVT2. Inslagen finns också tillgängliga på Mediemagasinets hemsida.