Grekiskt frågetecken

Uppsala2004-03-11 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Regeringsskiftet i Grekland efter söndagens val gick snabbt. På fredag träffar den nya regeringen presidenten för den grekdominerade delen av Cypern.
Många fruktar nu att den konstruktiva attityd till en lösning av Cypernfrågan som den tidigare grekiska regeringen visade ska upphöra. Den nye utrikesministern Petros Molyviatis är en veterandiplomat som anses företräda en hård linje gentemot Turkiet och den turkcypriotiska utbrytarstaten.
Medan väljarna där nu allt tydligare vill återförenas med resten av ön för att komma in i EU och bryta den ekonomiska stagnationen, tycks intresset för en återförening ha svalnat bland grekcyprioterna. Cyperns grekiska del kommer att bli EU-medlem oavsett hur det går med återföreningen. Ska det bli en uppgörelse så måste det antagligen till bestämda påtryckningar utifrån, i första hand från Aten.

Före det grekiska valet rådde borgfred i Cypernfrågan. Den avgående premiärministern Kostas Simitis förvandlade under sin tid vid makten sitt parti, Pasok, från en populistisk och närmast Europafientlig rörelse till ett normalt europeiskt socialdemokratiskt parti. Pasoks nye ledare, Giorgios Papandreou, förefaller vara en garant för att detta identitetsbyte ska bestå.
Därmed minskade motsättningarna mellan Pasok och det stora borgerliga partiet Ny demokrati, som ända sedan militärjuntans fall 1974 företrätt Europalinjen i grekisk politik. Den utvecklingen var till nytta för Grekland, som de senaste åren moderniserats i snabb takt. Det vore paradoxalt om Pasoks förändring nu i stället leder till att Ny demokrati försöker rida på nationalistiska stämningar.

Slutdatum för förhandlingarna mellan grek- och turkcyprioter är den 22 mars. Lyckas de kan ett enat Cypern fortfarande bli EU-medlem den 1 maj. Misslyckas de kan kanske regeringarna i Aten och Ankara ändå pressa fram en uppgörelse i sista minuten.
Den nya turkiska regeringen har utmanat stora delar av den egna opinionen och krafter inom den turkiska krigsmakten genom att så tydligt satsa på en återförening av Cypern. Lyckas man förbättras Turkiets egna möjligheter att bli EU-medlem avsevärt. Men också den nya grekiska regeringen borde inse att det är till fördel för alla om Cypernfrågan till sist kan lösas.
Läs mer om