Gruppvåldtäkt i hederns namn
Hon sattes i husarrest av pakistansk polis för att hon inte skulle kunna åka och föreläsa om sina upplevelser i USA, men släpptes fri efter påtryckningar från bland annat Amnesty International. Igår togs hennes fall upp i Pakistans högsta domstol.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Mukhtari Mais fall är dessvärre inte unikt. Visserligen har den pakistanska regeringen kraftigt fördömt hedersvåldet och lagstiftningen har skärpts de senaste åren. Likväl hör Pakistan till de länder i världen där hedersvåldet är som mest utbrett och det pakistanska samhället är starkt präglat av en syn på kvinnan som bärare av mäns heder. Enligt Amnesty begicks cirka 600 hedersmord 2003, men mörkertalet är stort.
Pakistan har två parallella rättssystem, ett sekulärt och ett religiöst, som grundar sig på sharialagen. Dessutom är det vanligt med bydomstolar i provinser där den pakistanska statens inflytande är svagt. Om Högsta domstolen dömer till Mais fördel innebär det att den sekulära lagen stärks på bydomstolarnas och sharialagens bekostnad. Kanske kan det i så fall innebära att åtminstone några kvinnor skonas från liknande övergrepp.