Hägglund börjar i motlut

Uppsala2004-04-05 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Kristdemokraternas nye ledare Göran Hägglund får börja i motlut. I helgen konkretiserades kd:s vikande opinionssiffror ytterligare: partiet har nu enligt den senaste mätningen i Dagens industri hamnat under fyraprocentsspärren.
Siffrorna tycktes dock inte ha påverkat den nye kd-ledaren nämnvärt. I sitt första tal som partiordförande uttryckte han sin kamplusta och vilja att blanda sig i kampen om väljarna.
Någon alldeles lätt uppgift blir det dock knappast. Det är ju trångt på den arena där de borgerliga partierna slåss om rösterna. Vinner det ena partiet blir det gärna på det andra partiets bekostnad.
Och än trängre torde det bli eftersom Hägglund så tydligt tänker styra bort från kristdemokraternas klassiska fiskevatten. Politik och religion är två olika saker, slog den nye ledaren med emfas fast. Den kristna värdegrunden skall uppenbarligen inte vara partiets främsta kännemärke. Redan hörs mullret från partiets värdekonservativa hörn.

En viktig attitydfråga har Hägglund redan slagit fast: kd har länge haft det svårt med jämställdheten. Det nya målet är att minst 40 procent av de förtroendevalda skall vara kvinnor. Det målet är dock inte särskilt upphetsande för andra partiers sympatisörer. Det har ju övriga partier länge arbetat för.
Och när det gäller jämställdhet har partiet onekligen många hinder att forcera innan det kan uppnå någon högre grad av trovärdighet. Hur mycket kristdemokraternas företrädare än bedyrade att familjepolitiken inte handlade om att bara kvinnorna skulle kunna välja att vara hemma med barnen, var det nog få som uppfattade att politiken handlade om mammors och pappors lika möjligheter.

Just familjepolitiken var länge en kristdemokratisk profilfråga, från början hårt knuten till abortfrågan. Visst fick partiet visst inflytande med sitt arbete för ett vårdnadsbidrag, men i dag inser alltfler allmänborgerliga väljare att det inte finns några miljardreserver där föräldrar kan hämta pengar för att inte förvärvsarbeta.
Tänker den nye partiledaren locka över nya väljare från de andra partierna måste han nog bli mer spännande och tydlig än han var under sina första dagar som ledare. Borgerliga väljare är lättflyktiga och kräsna och kräver mer än så här.
Läs mer om