I år var det brittiske finansminister Gordon Brown som utgjorde lockbete. Han och parhästen Tony Blair har visat framfötterna i sin kamp för att bekämpa fattigdomen i framför allt Afrika — högaktuellt när G8-mötet inleds i dag.
I sin introduktion tyckte Pär Nuder att det var dags att lyfta blicken och tala om de stora, globala frågorna. Nuder var besviken över att inte ha hittat ett enda arrangemang om dessa frågor i Almedalsprogrammet — trots rekord i antal arrangemang.
Det är ett belysande uttalande av finansministern. I måndags ägnade Svenskt Näringsliv hela eftermiddagen åt globaliseringsfrågorna. I dag ska jag själv leda en debatt om FN:s millenniemål för att halvera den globala fattigdomen. FN:s utvecklingsprogram UNDP står för arrangemanget och alla ungdomsförbund — inklusive det socialdemokratiska — deltar.
Men sådant ser inte Pär Nuder. Eller också räknas det inte. Socialdemokraterna är uppenbarligen inte intresserade av intryck från andra. Det räcker att framhäva den egna förträffligheten.
Således höll finansminister Nuder på att spricka av stolthet när finansminister Brown öste beröm över de svenska socialdemokraterna. Ni har lett utvecklingen när det gäller att modernisera välfärdsstaten, sade Brown.
I sitt engagerande tal lyfte Gordon Brown fram betydelsen av arbete åt alla — i ett globalt perspektiv. Att inte utnyttja varje barns, varje tonårings, varje vuxens potential är ett slöseri, framhöll han. Vilket ju är helt sant. Men det rimmar oerhört illa med situationen i Sverige, där mellan var fjärde och var femte person i arbetsför ålder inte går till jobbet en vanlig dag.
Det brukar heta att man inte ser skogen för alla träd. Men de samlade socialdemokraterna verkade ha höjt blicken så mycket att de inte såg några träd för all skog. Helle Thorning-Smith, nyvald oppositionsledare (s) i Danmark, var bra på att leverera one-liners om att folket i EU vill ha investeringar för framtiden i stället för mer av gårdagens politik — men mer konkret än så blev det inte.
Kontrasten mot moderaternas ekonomiska seminarium var total. Där handlade diskussionen bara om Sverige. Närmare bestämt om hur fler människor ska komma i arbete. Snävt? Javisst, men också konkret.
Internationella kändisar lyste med sin frånvaro. I stället var den välrenommerade ekonomen Assar Lindbeck inbjuden att kommentera moderaternas ekonomiska politik. Sverige har verkligen en ytterst allvarlig sysselsättningskris, konstaterade han, och gav sitt gillande åt flera delar av moderaternas åtgärdspaket. Men inte alla. Sänkta ersättningsnivåer tyckte han var riskabelt. Och mer expansiv finanspolitik stod på önskelistan. Ett budgetunderskott på någon procent såg han inte som problem. TCO-ekonomen Lena Hagman hade andra invändningar.
Moderatekonomen Anders Borg gjorde anteckningar i blocket. Det är inte säkert att han höll med — men han lyssnade. Synd att inte Pär Nuder var där och gjorde detsamma.
Håkan Jacobson
ledarskribent
ledarskribent