Handfallen beredskap

Uppsala2005-01-10 10:19
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
I skuggan av den stora naturkatastrofen i södra Asien drabbades under söndagen södra Sverige av den svåraste stormen på mer än 35 år. Sju människor omkom av stormens verkningar och minst en kvarts miljon tele­fonabonnenter fick sina telefoner utslagna, vägar blockerades av nedfallna träd och mer än 400 000 elabonnenter blev utan ström. En del el­abonnenter i västra Sverige väntas få tillbaka strömmen först om en vecka. Tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg respektive Malmö ställdes in och väntas inte återupptas förrän på måndagen. Larmnumret 112 kollapsade under en tid på söndagen i Jönköpings län.
Vädrets härjningar är inte mycket att göra åt men dess följder går ändå att till viss del motverka. Elledningar som hittills gått i luften går att gräva ned och en sådan process pågår också i landet. Arbetet tar dock tid och är kostsamt. Elbolagen hinner inte heller utföra det så snabbt som de, och framför allt de betalande abonnenterna, skulle önska. Resultatet blir att många hushåll får leva utan ström i dagar, kanske upp till en vecka. Att det innebär stora påfrestningar på såväl det privata livet som på det omgivande samhället är givet.

Att Sveriges beredskap är måttlig inför såväl nationella katastrofer och trauman liksom för mindre omfattande avbräck i samhällsmaskineriet är måttlig, är nu mer än väl känt. Varför Sverige, trots en obruten fredlig period av snart 200 år, inte lyckats hålla en rimlig beredskap inför nationella trauman är obegripligt. Kanske handlar det om en tilltagande fartberusning i samhällsutvecklingen. Det gäller att erbjuda medborgarna mer och mer gåvor utan tanke på att vissa grundläggande samhällsuppgifter måste klaras av först.
Förhoppningsvis har den sista veckan på 2004 och den första veckan på 2005 visat att underlåtenhet att bygga upp en god beredskap inför det oväntade straffar sig. Nästa gång Sverige överraskas av det som är vardagsmat på andra håll i världen får vi inte stå handfallna.
Läs mer om