Hård press mot Syrien
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Det internationella trycket mot Syrien och mot den syriskstödda regeringen i Libanon har ökat kraftigt efter attentatet. Och det handlar inte bara om USA utan också om Frankrike, som har gamla intressen i området, om FN och om Arabförbundet, som
vill undvika ett nytt libanesiskt inbördeskrig.
I måndags meddelade Arabförbundets generalsekreterare Amr Musa, efter överläggningar med Syriens president Bashar al-Assad, att Syrien är berett att ta hem sina trupper från Libanon. Det sker samtidigt som en utredningsgrupp från FN sänds till Libanon och talmannen i Libanons parlament har utlyst en allmän debatt om läget i landet.
En sådan debatt kan i den situation som nu råder lätt utmynna i ett misstroendevotum mot den syriskstödda regeringen. Nyval i Libanon ska hållas senare i vår och den koalition som Hariri ingick i ansågs ha goda chanser att vinna — nu kan ett regeringsskifte komma ännu tidigare.
De tusentals demonstranterna i Beirut beskriver det som sker som en "fredlig resning för oberoende".
Om de får rätt så har den förändring av Mellanösterns politiska karta som president Bush eftersträvar avancerat ytterligare ett oväntat steg.
Rafiq Hariri hade en omvittnad förmåga att medla mellan olika grupper i det religiöst och politiskt mycket splittrade Libanon. Det var till stor del detta som gjorde honom till en så stark utmanare mot den regering som många bara uppfattar som Syriens ombud.
Nu fruktar många att Hariris död i stället ska utlösa ett nytt inbördeskrig, liknande det som en gång ledde till den syriska interventionen. Men denna gång minskar risken för ytterligare våld om Syrien drar sig tillbaka.