Hårfina skillnader

Man kan tycka att skillnaden mellan ett "skattestopp" och ett "skattehöjarstopp" är hårfin. Inte minst i ett land som Sverige, där skattetrycket ligger drygt fem procentenheter högre än i grannlandet Finland och tio procentenheter högre än snittet i Europa.

Uppsala2005-03-09 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Men när folkpartiets frontfigur i ekonomiska frågor, Karin Pilsäter, väljer att "förtydliga" vad partiet menade med utspelet om skattestopp som kom för några veckor sedan signalerar det en inte oväsentlig omsvängning. När socialdemokraterna och dess stödpartier försöker inpränta att det endast är höjda skatter som kan rädda välfärden är det viktigt att visa att det finns alternativ.
Alltså är det hög tid för den borgerliga alliansen att prata sig samman och presentera sina idéer. Med moderaternas omsvängning försvann det stora hindret för de fyra partierna att komma överens. Men detta höll folkpartiet på att stjälpa när man
utan att förvarna de andra lanserade begreppet skattestopp.

I och med uppmjukningen från folkpartiets sida är förutsättningarna åter goda för alliansen att samlas kring en bra skattepolitik. Då är det viktigt att inte stirra sig blind på olika detaljer utan att koncentrera sig på inriktningen och de stora dragen.
Skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagarna så att människor kan leva på sin lön, lägre marginalskatter så att det lönar sig att arbeta, minskade bördor för företagen så att det skapas jobb och tillväxt.

Idéerna är inte nya, men måste framhävas på nytt. På kort sikt blir det heller knappast någon stor sänkning av skattetrycket, men alliansen måste kunna visa att på längre sikt innebär ett maktskifte en annan politik där människor får större möjligheter att själva styra över sin vardag.
Skillnaderna mellan regeringsalternativen får inte vara så hårfin att den blir betydelselös.
Läs mer om