Heja Östros!
Svenska studenter tillhör de äldsta i Europa. Var nionde nyantagen student är över 35 år. Det dröjer alldeles för länge innan studenterna kommer ut i samhället och kan bidra med sina kunskaper och sin arbetskraft.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Problemet är gammalt och många har föreslagit olika metoder för att korta studietiden. Utbildningsminister Thomas Östros har inför den socialdemokratiska mellankongressen i veckan föreslagit att utbildningen vid högskolorna ska intensifieras och sommarlovet kortas.
Det skulle kunna göras genom att införa ett studieår med tre terminer i stället för nuvarande två. Liknande förslag har också andra partier tidigare kommit med utan att utbildningsministern då har reagerat.
Fördelarna är uppenbara. De långa sommarloven behövdes då studenterna skulle hem och bärga skörden på föräldrarnas jordbruk, men så ser verkligheten inte ut längre. Vissa studenter kan få värdefull praktik under sommaren, men de blir allt färre. Ofta ägnas sommarlovet bara åt att tjäna en välbehövlig slant eller åt utlandsresor. För många skulle intensivare studier och kortare sommarlov vara en avsevärd förbättring.
Sveriges universitetslärarförbund, Sulf, gillar inte förslaget och tror att det finns en risk att kvaliteten på undervisningen sänks. Det är svårt att förstå varför. Men Sulf har en poäng. Behoven är inte exakt desamma i olika utbildningar. Bäst är väl om högskolor och universitet själva får bestämma terminsindelningen, även om sannolikt de flesta skulle må väl av att ha en uppdelning på tre terminer med kortare sommarlov.
Men ett studieår med tre terminer är inte den viktigaste metoden att uppnå målet med yngre studenter. Det finns i stället gömt i en annan mening i utbildningsministerns förslag till mellankongressen. "Gymnasieskolans struktur och antagningen till högskolan måste också förändras så att kunskap — inte taktik — premieras."
Eller tydligare uttryckt: Vid antagningen till universitet och högskolor bör kärnämnen och specifikt nyttiga ämnen väga tyngre. Om en student fått godkända betyg från gymnasiet bör komplettering vid komvux inte räknas. Den som studerat hur man ordnar ett party eller knyppling ska inte få tillgodoräkna sig detta vid antagning till högskola.
På så sätt blir man av med dem som studerar på komvux bara för att höja sina betyg, och de som är bäst lämpade för högre studier antas direkt efter skolan eller värnplikten. Om detta skulle bli regel kommer studenterna att bli betydligt yngre än nu och förhoppningsvis bli färdiga med sina studier tidigare än nu.
Det är bra att Thomas Östros insett detta som inte minst folkpartiet drivit i åratal. Nu väntar vi bara på ett konkret regeringsförslag.