Hellre arbetslös än företagare?

Fråga en nybliven ingenjör där hon (eller han) färdigexaminerad står på högskoletrappan hur hon ser på sin framtid och du får ett tydligt besked. I första hand vill hon få en anställning. I andra hand vill hon fortsätta studera. I sista hand vill hon starta eget företag.

Uppsala2005-06-03 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Fråga henne (eller honom) vad hon tror att hon kommer att göra om ett år och du får svaret att hon antingen jobbar eller är arbetslös. Chansen att hon ska vara egenföretagare är minimal.
Professor Johan Wiklund vid Internationella handelshögskolan i Jönköping vet. Det är han som har ställt dessa frågor och presenterat resultaten i en debattartikel (DN 2/6).
''Företagande är inte ett attraktivt alternativ för den som är högutbildad'', konstaterar Johan Wiklund. Detta borde få alla tänkbara varningsklockor att klämta på Rosenbad. Utan enskilda företagare — inga företag. Utan företag — inga jobb. Utan jobb — inget välstånd och ingen välfärd.

Men regeringen är tyst.
När finansministern presenterar sin "jobb-budget" är det Amsåtgärder, inte lättnader för företagare, som ska skapa jobb. Medan Göran Persson ser som sin främsta politiska uppgift att försvara en 80-procentig ersättningsnivå i sjukförsäkringen talar han tyst om att ersättningen för en företagare är noll procent. Och nåde den företagare som inte lämnar in rätt blankett till rätt myndighet i rätt tid. Då blir det straffavgifter och plumpar i protokollen.

Ingenjörer och andra högutbildade kan inte tvingas att starta eget. Som det ser ut nu gör regeringen inte mycket för att locka dem heller.
Läs mer om