Hellre bo än billigt

Uppsala2007-03-24 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
För den som söker en hyresrätt är alternativen få men tydliga: Årtionden i bostadskö, pengar under bordet eller välplacerade kontakter. Var så god och välj.

Så dyster är situationen på svensk hyres- och bostadsmarknad i dag. Köer, fallerande prissättning, bristande utbud. Problemen känns igen från andra illa fungerande marknader. Och eftersom de även i detta fall har sin grund i ett dåligt regelsystem kan ingen mängd bostadsbyggande, inga subventioner och inga nya riktade bidrag rädda situationen.

Det så kallade bruksvärdessystemet, som sätter artificiella gränser för hyresnivåerna, sätter också gränser för hur mycket hyresrätter som byggs, och för hur många bostäder som hyrs ut. Marknadens lagar är obönhörliga. Lönar det sig inte, händer det inte.

En lösning är normal marknadsprissättning på hyresrätter. Men det kan inte ske i en handvändning. Allt för många människor har anpassat sin ekonomi till de konstgjort låga hyrorna. En omställning måste ske, men den kommer att ta tid och den kommer att bli svår. Därför diskuteras den sällan.

Ett annat sätt att komma tillrätta med problemet är att låta hyrestagaren bli bostadsägare. Här är politikerna mer på hugget. Regeringen vill underlätta omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter inom det offentliga bostadsägandet, den så kallade allmännyttan. Och den nya borgerliga majoriteten i Uppsala har redan öppnat för sådana möjligheter för dem som bor kommunalt.

Det är principiellt bra. Trots brister fungerar marknaden för bostadsrätter betydligt bättre än hyresmarknaden. Och att äga sin egen bostad har flera positiva bieffekter. Ägande ger trygghet, ansvarstagande och frihet.

Men fler bostadsrätter är ingen universallösning på den svenska bostadsmarknadens problem. Än mindre i Uppsala, där bostadsbeståndet redan domineras av bostadrätter. Det är snarare en mix av boendeformer, för olika behov, som måste vara målet.

Då krävs fler reformer. Regelsystemet för den svenska bostadsmarknaden har stått och möglat länge nog. Det är dags för lite underhåll.
Läs mer om