Historien får inte förskönas
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Tre orsaker angavs i går när de bägge ländernas utrikesministrar möttes i Peking. Det handlar om Taiwan-frågan, människorättsfrågan och "historiefrågan".
Under detta torde med största säkerhet ligga en kamp om vilket av de bägge länderna som skall spela den ledande regionala stormaktsrollen. Kina oroas av ett japanskt närmande till Taiwan och irriteras av japanska provborrningar på oljefält i Östkinesiska havet som också Kina gör anspråk på. En annan konflikt gäller Japans aspirationer på att, likt Kina, bli ständig medlem av FN:s säkerhetsråd.
Att Kina använder historien som en bricka i ett högst dagsaktuellt maktspel mot Japan innebär inte att den kinesiska kritiken skulle vara irrelevant.
Japan utsatte under åren 1931—45 Kina för en mycket grym ockupation, med massor av krigsförbrytelser. Dagens Japan är förstås inte skyldigt till dåtidens övergrepp mot den kinesiska befolkningen. Men varje nation har ett ansvar att se sin historia i vitögat, lära sig av den för framtiden och — framför allt — inte försöka försköna de mörka inslagen.
Det gäller inte bara Japan. Kina har sina övergrepp i Tibet. Turkiet sitt i dagarna 90 år gamla folkmord på armenierna. Och Ryssland måste svara för alla sovjettidens skändligheter. Bland många andra exempel.