Den demokratiska utvecklingen i Kenya befinner sig i en brant utförslöpa. I fredags arresterades oppositionspolitikern Miguna Miguna i Nairobi. President Uhuru Kenyatta har tillfälligt stängt av tre av de nationella tv-kanalerna och ett antal journalister hotas av åtal. Hoppet står liksom tidigare till de oberoende domstolarna.
Kenyatta segrade i presidentvalet i augusti över utmanaren Raila Odinga, men resultatet ogiltigförklarades en månad senare av Högsta domstolen på grund av misstänkt valfusk. ”Idioter”, sade presidenten om konstitutionens försvarare, men accepterade nyvalet i oktober. Där valde dock Odinga att dra sig ur eftersom ingenting gjorts åt valmyndigheten i landet, samma personer som var ansvariga för augustivalet satt kvar. Och Kenyatta vann en jordskredsseger.
Protesterna mot valresultatet upphörde aldrig och kulminerade i veckan när Raila Odinga symboliskt ”svors in” som Kenya nye president. Ansvarigt för proceduren var NRM, National Resistance Movement, en organisation ledd av den arresterade Miguna Miguna. Man anser förstås att Odinga är Kenyas rättmätige ledare, men åtgärden att också ”utse” honom har fått internationell kritik (från bland annat EU, USA och Afrikanska unionen), just för att det strider mot konstitutionen.
Oppositionen borde se domstolarna som sin vän, och sitt kanske enda hopp. Men saken är den att just Odinga inte själv är ett demokratiskt föredöme. Han ligger steget efter Kenyatta, men korruptionsanklagelserna mot honom är likväl i flera fall graverande.
Tv-kanalerna NTV, KTN News och Citizen TV är släckta sedan i tisdags. Omvärlden har regerat långsamt eller inte alls mot detta övergrepp på pressfriheten. Motståndet kommer återigen från domstolarna. En dom i Högsta domstolen slår fast att regeringen åter måste slå på signalen för tv-kanalerna. Domstolen hindrade också polisen från att gripa tre NTV-journalister på fredagen. Det är bra, men lite starkare internationella röster skulle också gynna demokratin i Kenya.