Så kom då äntligen beskedet från finansminister Anders Borg: Det blir ett femte jobbskatteavdrag. Det är väl ingen som blir så där förfärligt överraskad, men finansministern själv har inte velat ge klart besked förrän nu.
Motiveringen är densamma som för de övriga fyra jobbskatteavdragen: Det stimulerar fram nya jobb, den här gången 13 000 enligt finansdepartementets egna beräkningar. Hittills har jobbskatteavdragen uppgått till sammanlagt 120 miljarder, mer än vad den så förhånade förre moderatledaren Bo Lundgren en gång ville uppnå.
Men en rad ekonomer har varit kritiska till jobbskatteavdragen, och särskilt det femte. Regeringen överskattar effekten, har det hetat. De första jobbskatteavdragen fungerade uppenbarligen bra. Men ju fler de blev desto mindre effektiva blev de. Frågan är nu om ett femte jobbskatteavdrag verkligen ger några nya jobb, eller om man faktiskt skulle kunna uppnå fler jobb med andra åtgärder.
Oppositionen har ju ständigt kritiserat jobbskatteavdragen. Varje gång regeringen har lagt fram ett förslag har Socialdemokraterna varit emot, men senare har man i alla fall accepterat förslaget. Den här gången ser det lite annorlunda ut. Socialdemokraterna är förstås emot det femte jobbskatteavdraget men tänker nu utarbeta ett gemensamt motförslag tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Resultatet blir att man låter Sverigedemokraterna i Riksdagen avgöra om det ska bli något nytt avdrag eller inte. Och Sverigedemokraterna har åtminstone hittills sagt att man är för det femte jobbskatteavdraget, men däremot går man emot den föreslagna höjningen av brytpunkten för när man ska betala statlig skatt.
Det betyder väl att förslaget om det femte jobbskatteavdraget går igenom med SD:s hjälp. Socialdemokraterna har tidigare lovat att de inte skulle riva upp ett sådant beslut, men det löftet kanske man inte kan hålla om det nu finns ett gemensamt rödgrönt alternativ. Kanske rivs beslutet om det femte avdraget upp av en ny rödgrön regering efter valet?
Men behövs verkligen ett femte jobbskatteavdrag med tveksamma effekter på sysselsättningen? Kritiken mot avdraget har blivit alltmer övertygande. Tillväxten i ekonomin har enligt de färskaste siffrorna varit närmast obefintlig det senaste året. Svensk ekonomi går sämre än vad åtminstone regeringen har räknat med. Här krävs inte minst investeringar.
Och svenska folket visar missnöje med välfärden. Inte mindre än 60 procent tycker att både sjukvården och det sociala skyddsnätet har blivit sämre. För skolan är siffran 57 procent enligt opinionsföretaget Novus. Det betyder väl inte att allt plötsligt har försämrats avsevärt utan snarare att väljarnas förväntningar har stigit.
Men det finns all anledning för regeringen att ta det här missnöjet på allvar. Ett femte jobbskatteavdrag bör inte prioriteras. Det finns mer angelägna reformer.