Pst. Har du hört om bolaget som har en toppgrej på gång? Passa på, det är köpläge. Så kan det kanske låta på en middag med aktieintresserade deltagare. När bankräntorna ligger i botten gäller det att upptäcka trenderna och förutse uppgångarna för den som vill göra vinst på sina sparade pengar.
Men nu handlar det om vår finansminister, Anders Borg (M), som viskar till våra pensionsfonder, AP-fonderna, att det kanske kan vara en bra idé att investera i Afrika. Dagens Industri (7/6) erfar att Borg bjudit in såväl Världsbanken som en rad pensionsfonder till departementet för att tala om Afrika. Nyfrälst som han är, efter att ha varit en av huvudtalarna på World Economic Forum i Sydafrika i maj, vill han dela med sig av sina erfarenheter. Det är i Afrika det händer.
Å ena sidan är det problematiskt att en finansminister ger vad som måste uppfattas som investeringsråd till dem som förvaltar vårt pensionskapital. Precis som vid den nämnda middagen kan ju råden slå fel och då finns det ingen möjlighet att kräva tipsaren på pengar. Finansdepartementet har visserligen ett ansvar för hur AP-fonderna ser ut och fungerar, men finansministerns roll är knappast att lägga sig i detaljer som att försöka styra hur aktieportföljen ska se ut, vilket det kan ha varit frågan om här.
Å andra sidan kan fondchefer ta hand om sig själva. Och att tipsa om Afrika kan inte sägas vara kontroversiellt i dagsläget. Europa och USA har problem, tillväxten i Asien avstannar liksom ekonomin i Latinamerika. Men Afrika växer så det knakar från en låg nivå. Etiopien, Nigeria och Ghana med många fler länder har en tillväxttakt på 8–9 procent, med allt bättre utbildningssystem och infrastruktur samt med en relativt sett billig arbetskraft i sina unga befolkningar.
Sverige och Europa är möjligen för sent ute i Afrika, samarbetet mellan Kina och de afrikanska länderna har intensifierats år för år. Men trots allt borde ett land som Sverige, utan kolonial historia och med många vänskapsband med Afrika, fortfarande ha stora möjligheter. Detta måste investerarna få veta, men kanske inte just av Anders Borg.