Hongkong väljer opposition

Uppsala2004-09-14 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Alla siffror var rätt, men ändå var allt fel. Ungefär så skulle man kunna beskriva åtskilliga av de rapporter om valet i Hongkong som kablades ut i går.

Den politiska utvecklingen i Hongkong har mycket stor betydelse för den politiska och ekonomiska utvecklingen inte bara i Kina utan i hela Östasien. Valet i helgen har långt i förväg beskrivits som ett ödesval mellan mer demokrati eller mer kontroll från Peking.

Om valet hade varit ett riktigt val så hade demokraterna fått 36 mandat av den lagstiftande församlingens 60. De grupper som stöder Peking hade fått 24. Valet skulle inte ha gett en jordskredsseger för demokraterna, men ändå ett mycket tydligt utslag och en stark parlamentarisk majoritet för en demokratiskt inriktad lokal regering.

Men i Hongkong kan väljarna inte välja regering utan bara opposition. Valet i helgen gällde bara hälften av den lagstiftande församlingens 60 mandat. Övriga 30 tillsätts enligt ett komplicerat system med yrkesrepresentation som är utformat för att förhindra att folkviljan slår igenom. System med yrkesrepresentation i stället för folkvalda parlament hör hemma i fascistiska gruppers ideologiska bagage men har i Hongkong alltså införts av det kinesiska kommunistpartiet.

När olika medier förkunnat att demokraterna förlorade valet eftersom de fått färre mandat av de 60 än vad Pekings anhängare får, så är det alltså helt vilseledande. Demokraterna vann valet eftersom de vann 18 av de 30 mandat som väljarna verkligen tillsatte. Det är bara när de mandat som inte tillsätts i val räknas in som de Pekingtrogna får majoritet.

En annan sak är att de demokratiska krafterna vann en mindre framgång än vad många väntat sig. Trots ökat valdeltagande blev ökningen av antalet mandat liten.

En förklaring är att Kina satsat stort på att för Hongkongborna demonstrera fördelarna med att undvika spänningar till kommunistregimen i Peking. De kinesiska OS-medaljörerna och landets första astronaut skickades till Hongkong inför valet, samtidigt som man lockade med ekonomiska fördelar. Till detta kommer att Kina i april demonstrativt bröt tidigare löften om fortsatt demokratisering i Hongkong - ett sätt att visa väljarna att de ändå inte kan uppnå något genom att rösta på demokratiska kandidater.

Nu råder en sorts vapenstillestånd. Demokraterna kan inte bryta Pekings övermakt, men regimen där och dess anhängare i Hongkong måste ändå samexistera med de "subversiva element" som majoriteten av väljarna stödjer. Hur det går på längre sikt bestäms av hur stort Kinas intresse är för att behålla Hongkongs särställning.

Läs mer om