Visst, bra, men hur får man folk till den offentliga sektorn, där bristerna är minst lika stora?
Nettoinvandringen har varit rekordstor i några år. Dessutom har vi historiskt höga födelsetal. En befolkning som växer är förstås bra, men det gäller att hantera den bra också. Och som det ser ut nu är det knappast klok politik att tro att det ordnar sig av sig själv.
Den offentliga sektorn måste växa när befolkningen växer. När barnen blir fler måste vi satsa mer på skolan, när pensionärerna blir fler måste vi höja pensionsåldern och satsa mer pengar på pensioner, när brotten ökar måste polisen få mer resurser.
Redan nu saknas resurser i den offentliga sektorn, men det saknas också personer som vill jobba där. Det finns till exempel massor av utbildningsplatser för poliser, men åtskilliga står tomma. En hel del poliser lämnar dessutom sina jobb därför att de tycker att de är för ansträngande och för dåligt betalda i förhållande till arbetsinsatsen. Skola och omsorg har redan nu personalproblem och de kommer bara att växa om ingenting görs.
På Sveriges kommuner och landsting är man orolig: Välfärden sysselsätter i dag ungefär en fjärdedel av dem som som arbetar men skulle behöva ungefär hälften av ökningen inom gruppen personer i arbetsför ålder de kommande tio åren. Hur ska det problemet lösas? Det är bara på grund av invandrarna som vi får fler personer i arbetsför ålder de kommande åren.
Professor Lars Calmfors är ordförande i Arbetsekonomiska rådet, en fristående organisation som har presenterat en rapport om personalbristen i den offentliga sektorn. Hans lösning är att ge de offentliganställda större löneökningar än den övriga arbetsmarknaden. Det skulle tvinga fram skattehöjningar, medger han, men han anser att det är nödvändigt på grund av den akuta situationen. För att åstadkomma detta krävs sifferlösa avtal på arbetsmarknaden, menar han.
Förslaget är förstås väldigt kontroversiellt, men ingen annan har kommit med något förslag till lösning på problemet. Om ingenting görs kommer sjukvården att kollapsa, skolan tvingas till jättestora klasser, och polisen att bara ägna sig åt de allra grövsta brotten. Så vill vi ju inte ha det.
Vilka alternativ finns det? Vi har inte sett några än och frågan är om det ens finns några.
Så vad säger LO och TCO? Kan ni acceptera att offentliganställda får högre lönepåslag än privatanställda? Systemet skulle förutsätta sifferlösa avtal, något som LO är starkt emot med argumentet att de åker snålskjuts på industrins lönenorm och snor pengar från den begränsade kommunala kakan på bekostnad av grupper med lägre utbildning.
Så vad är lösningen?
Gunvor Hildén
Fristående kolumnist