I väntan på beslut
På måndag fattar kommunfullmäktige i Uppsala beslutet om Musikens hus. Den troliga utgången är dock att det blir återremiss och att den, snart sekellånga, debatten om ett konsert- och kongresshus ytterligare förlängs.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Under de senaste månadernas debatt om konsert- och kongresshuset är det mest de kritiska rösterna som hörts. Kritiken har följt olika spår.
Det finns ett spår som andas ren kulturfientlighet, där förespråkarna tycker att det är onödigt med ett konserthus och att det finns mer angelägna ändamål att lägga kommunens pengar på.
Ett annat spår har innebörden att det är angeläget med ett konserthus men att det nuvarande förslaget inte duger för att det ligger på fel plats. Och så följer en rad alternativa förslag till lokalisering.
Ett tredje spår handlar om kvarteret Gerd som en omistlig Uppsalamiljö. De fallfärdiga husen bör rustas upp för att de är de enda lämningarna av förrförra århundradets gamla handelsgårdar.
Ett fjärde spår handlar om konserthusets detaljer, såväl rent konkret med platsantal osv som kalkylmässigt. Ett ekonomiskt haveri som ingen konsert- eller kongressarrangör kommer att vilja använda, heter det. Nu senast var det OD:s styrelse som befarade att huset skulle bli för litet för den i sammanhanget viktiga körens ändamål.
Konserthusförespråkarna har inte anammat den agitatoriska retoriken som kritikerna tillämpar utan verkar hoppas att stormen skall blåsa över och att kommunen kan börja bygga. Det nu föreliggande förslaget kan ses som en kompromiss mellan politiskt motiverade krav på en nödvändig skattefinansierad investering i kulturell infrastruktur och den kommersiella marknadens villkor.
Det medför vissa problem. Konserthusmajoriteten hörsammade kritiken att projektet var alltför vidlyftigt och dyrbart och skar ned arkitektens ursprungliga förslag. Det betyder att den stora salen blir mindre än planerat, reducerade utrymmen för musiker osv och mindre ytor överlag. I värsta fall skulle bantningen kunna innebära att huset för en del presumtiva konsertarrangörer blir för litet och därmed ointressant.
I det långa perspektivet är ett konsert-och kongresshus en nödvändig investering. Det går inte att bara låsa sig fast vid att huset kanske inte passar en del av dagens konsertutbud utan man måste se framåt.
Kommunfullmäktigeledamöterna måste inse att en så stor stad som Uppsala med sin levande universitetsmiljö, sitt rika musikliv och differentierade näringsliv behöver denna framtidssatsning.
Nu återstår för de 81 folkvalda att noga begrunda om man har förtroende för det föreliggande beslutsunderlaget och sedan ta ställning till om detta håller måttet. Uppsala väntar.