Fångarna i Guantánamo har rätt till juridisk prövning av sina fall, enligt den amerikanska högsta domstolen. Beslutet är ett allvarligt bakslag för Bushadministrationen som alltsedan Afghanistankrigets slut hållit runt 600 personer internerade på militärbasen utan att presentera vare sig juridiskt stöd för anklagelserna eller låta fångarna försvara sig.
Det återstår att se vilken effekt domstolens utslag kommer att få i praktiken, men helt klart tvingar det Vita huset att ompröva sin hållning i frågan. Den amerikanska regeringen har tidigare envist hävdat att varken Genèvekonventionen eller amerikansk rätt gäller på basen. De internerade betraktas som illegala kombattanter, inte krigsfångar, och behöver därför inte behandlas enligt konventionen. Eftersom basen inte ligger på kubansk mark skulle heller inte amerikansk rätt gälla där, vilket högsta domstolen nu bestrider. Basen är i allt väsentligt att betrakta som en del av USA, varför Vita husets argumentation inte håller.
Beslutet kommer inte en dag för sent. Det är ovärdigt en demokrati som USA att utnyttja sin unika maktställning till att strunta i konventioner och avtal. Frågan är ju om något annat land hade kommit undan med att behandla amerikanska medborgare på det här sättet. Nej, antingen är de fängslade att betrakta som krigsfångar och ska då behandlas därefter eller också bör deras sak prövas inför amerikansk domstol.
Vad allt detta innebär för den svenske fången Mehdi Ghezali återstår ännu att se. Peter Althin, Ghezalis svenska advokat, menar att det som ligger närmast till hands är att anlita en amerikansk advokat. Det vore kanske möjligt, men än är det inte klarlagt på vilket sätt fångarna kommer att få föra sin talan, om de kommer att få anlita civila advokater eller de bara tilldelas militära jurister.
Förutom att ge Mehdi Ghezali och hans medfångar rätt till en rättvis prövning är domstolens beslut intressant också på ett mer principiellt plan. Den har med sitt agerande på ett alldeles ypperligt sätt visat fördelarna med en klar och tydlig maktdelning. Utan den starka och självständiga högsta domstolen hade Bushadministrationen kunnat fortsätta vägra fångarna deras självklara rättigheter för en lång tid framöver. Det är något att tänka på för de arga röster som inte bara riktar kritik mot dagens amerikanska ledning utan också mot det amerikanska politiska systemet i sin helhet.