Indonesiska ovädersmoln

Uppsala2004-07-22 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Indonesien är fattigt, folkrikt, muslimskt och dessutom - en demokrati. Kombinationen är unik i världen, och trots kritikernas tvivel verkar den första omgången av presidentvalet i början av juli ha avlöpt enligt konstens regler. Ingen av kandidaterna fick egen majoritet och en andra omgång kommer att hållas den 20 september mellan sittande president Megawati och förre säkerhetsministern Yudhoyono. Många fattiga indoneser föredrar dock alltjämt den trygghet Suhartoregimen kunde erbjuda för de medborgare som inte har några politiska anspråk, framför den relativa frihet demokratiseringen kan medföra.

Det vore naivt att tro att indoneserna passivt tänker sitta och invänta bättre tider. Svårigheterna och fattigdomen hjälper ofelbart till att skruva upp intensiteten i de religiösa motsättningar som är allestädes närvarande under ytan. Muslimerna utgör omkring 80 procent av befolkningen, och förutom den hinduiska minoriteten på Bali finns en kristen minoritet på nästan 10 procent.

I och med USA:s krig mot terrorismen finns tendenser att islamiska populistiska politiker försöker koppla ihop USA-förakt med konservativ islam. Särskilt Din Syamsuddin, ledare för den största muslimska organisationen Muhammadiyah, med 30 miljoner medlemmar, försöker med tillspetsad retorik hetsa mot USA och på så vis göra fundamentalistisk islam rumsren hos de breda massorna. Men de mer extrema muslimska partierna har inte vunnit särskilt mycket gehör hittills i parlamentsvalen. Däremot har den islamistiska terrorrörelsen varit desto mer aktiv.

I söndags sköts en presbyteriansk präst till döds på ön Sulawesi, ett av flera dåd mot kristna nyligen i området där polisen misstänker islamistiska förövare. Sprängattentatet på Bali den 12 oktober 2002 är dock fortfarande den händelse som fått överlägset störst uppmärksamhet internationellt. Över 200 personer, främst turister, dödades av företrädare för gruppen Jeemah Islamiah. Dådet sägs bland annat vara en muslimsk protest mot den destruktiva livsstil som strandklädda, alkoholdrickande och promiskuösa västerlänningar introducerar för ungdomen.

Terroristerna verkar ha vunnit den här gången. Bomben har hittills lett till att turismen har minskat med hela 75 procent på Bali. Detta är oroväckande, eftersom turistindustrin på Bali har stor betydelse för Indonesiens ekonomi.

Indonesien har alltså en hel del problem att ta itu med innan läget blir stabilt och samhället fritt, öppet och demokratiskt. En växande majoritet, nu uppe i sju av tio, tycker till exempel att muslimska innevånare ska dömas av sharia-domstolar. Detta är en av indikationerna på att tolerant islam tappar mark till förmån för ortodoxi och kanske i förlängningen fanatism. Nu återstår för den blivande presidenten att se till att landet står enat, inte religiöst splittrat, i sina utrikespolitiska ställningstaganden. Att den första valomgången avlöpte så väl som den gjorde ger trots allt goda förhoppningar inför framtiden.

Läs mer om