Inga säkra tecken i skyn

Byggkranarna står som utropstecken i Uppsala, men skenet bedrar.

Skenet bedrar. Kranarna är många, men bostäderna för få.

Skenet bedrar. Kranarna är många, men bostäderna för få.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2016-04-01 15:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Trots att det byggs mer – och även fler hyresrätter – än på länge är det fortsatt kärvt på bostadsmarknaden. I alla fall för alla som saknar tjocka plånböcker eller kontakter – a och o för att bo bra i dag.

Tecknen på att bostadsmarknaden inte fungerar är många. De kan sammanfattas i ett enkelt konstaterande. Trots att efterfrågan är skriande stor ökar inte utbudet tillräckligt mycket. I stället är det priserna och kötiderna som skjuter i höjden. De senaste åren har samtliga kommuner i Uppsala län haft bostadsunderskott. Det är inget unikt. 250 av Sveriges 290 kommuner dras med brist på bostäder.

Priset för att köpa en egen lägenhet är på tok för högt för många och andrahandshyrorna har ökat markant på senare år i Uppsala. Ökningstakten är bland de högsta i Sverige, vilket SVT Uppsala har uppmärksammat. Dessutom ökar svarthandeln med hyreskontrakt enligt Boverket. Den sprider sig från storstäderna vidare ut i landet. Den olagliga handeln omsätter miljarder och göder den grova organiserade brottsligheten.

Inget av detta är egentligen nytt. Grundproblemet med den dåligt fungerande marknaden har varit känt länge.

Det har inte heller saknats förslag på hur bostadsmarknaden kan bli bättre. Det finns rapporter, utredningar, ja travar med förslag. Ändå har det hänt mycket lite. Skulden finns på båda sidor av blockgränsen och behovet av reformer som sträcker sig både över den och över tid ökar för varje år som går.

Regeringen sitter sedan början av året tillsammans med den borgerliga oppositionen och Vänsterpartiet i samtal om bostadsmarknaden. Ambitionen sägs vara att snarast komma fram till konkreta förändringar i politiken. Det vore inte bara bra, utan faktiskt nödvändigt.

Det handlar grovt indelat om tre saker som behöver göras.

1. För det första måste nybyggandet öka ännu mer. För detta krävs att den otidsenliga hyresregleringen försvinner. Den gynnar ändå mest de grupper som redan har en stark ställning på bostadsmarknaden.

2. För det andra måste skatter och avdrag reformeras så att rörligheten inom det cementerade befintliga bostadsbeståndet kommer i gång. Det är inte rimligt att kostnaden för att flytta från en färdigamorterad villa till en lägenhet ska vara så stor att många inte har råd.

3. För det tredje behöver kommunernas beslut över markanvändningen – planmonopolet – ses över så att det blir lättare att bygga. Kostnaderna för att bygga ligger i dag flera våningar över genomsnittet i EU.

Det krävs givande och tagande från alla för att komma till rätta med problemen på bostadsmarknaden. Stefan Löfven kallar sin ministär samarbetsregeringen. I bostadssamtalen är den upp till bevis nu.

Läs mer om