Vi läser dagligen om misshandel, våldtäkter, vapenbrott och rån. Men trots det oroväckande intryck som det mediala frossandet i samhällets skuggsidor kan ge, talar mycket för att vi lever allt fredligare.
En undersökning bland niondeklassare, som Brå släppte tidigare i år, visade att ungdomarnas brottsbenägenhet stadigt har minskat sedan nittiotalet. Som orsaker anges dels en attitydförändring, men också att relationen till föräldrarna har förbättrats och skoltrivseln ökat. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings undersökningar visar därtill på ett minskat drickande. Rekordlåga 47 procent av niorna uppgav sig 2013 ha druckit alkohol det senaste året, medan motsvarande siffra 2003 var 73 procent. Sambandet mellan alkohol och våldsbrott är redan väl dokumenterat.
Men det är inte bara bland unga som våldet minskar. I oktober gjorde DN en genomgång av hur tendenserna ser ut för Sverige i stort. Där konstaterades att gatuvåldet är på tillbakagång och att mordfrekvensen mer än halverats, om man jämför år 2012 med början av nittiotalet. Vidare påpekas att utvecklingen är densamma för hela västvärlden. Men vad är det som gör att vi plötsligt har blivit mindre aggressiva? Förmodligen väger ett skäl tyngre än övriga: internet.
Nätet har på många sätt ersatt gatorna som en naturlig mötesplats. Det leder till att unga stannar hemma mer, vilket även kan bidra till att stärka relationen till föräldrarna. I onlinemiljö är det dessutom lättare för många unga att finna mod att ta kontakt med varandra, utan alkohol. Men även om våldet, drickandet och snattandet har minskat, uppstår andra problem i den digitala världen, exempelvis i form av trakasserier och identitetsstölder. Också delar av ”vuxenbrottsligheten” har flyttat över till nätet – gällande allt från vissa typer av ekonomiska brott till grooming, utpressning och hatbrott.
Med onlineförskjutningen av kriminell aktivitet följer nya och hårdare krav på polismyndigheten och det juridiska väsendet. Nedgången i våldsbrott är naturligtvis väldigt välkommen, men vi kan inte luta oss tillbaka och låta nätet bli ett laglöst universum.