Under förspelet till Irakkriget hävdade Bushadministrationen att det fanns en länk mellan Saddam Husseins regim och al-Qaida. De flesta andra bedömare förhöll sig skeptiska till detta påstående, men mer än hälften av amerikanerna trodde enligt opinionsmätningar till sist att Saddam Hussein låg bakom terrordåden den 11 september 2001.
Nu har även denna fråga granskats av den kommission som tillsatts av den amerikanska kongressen för att utreda terrordåden i New York och Washington. Slutsatsen är entydig - inget samband mellan al-Qaida och den störtade regimen i Irak går att belägga. Usama bin-Ladin försökte under 1990-talet få irakiskt stöd till träningsläger och vapenköp, men fick aldrig något svar.
Tydligen kontaktade bin-Ladin också andra regimer i regionen, - både Sudan och Iran, trots att regimen där betraktas som kättare av al-Qaida. Man kan också utgå från att både Saddam Hussein och andra diktatorer i området insåg att hoten från al-Qaida inte bara riktades mot USA utan i förlängningen också gällde deras eget styre.
Den gamla irakiska regimens eftermäle blir inte bättre för att den inte samarbetade med al-Qaida. Den debatt som kan förutses, inte bara i USA, kommer i stället att handla om den nuvarande regeringens förmåga att effektivt bekämpa den fundamentalistiskt motiverade islamiska terrorismen.
Detta hot är lika verkligt nu som 2001. Den amerikanska kommissionen redovisar utförligt vad man tror sig veta om al-Qaidas finansiering och verksamhet. Möjligen har betydelsen av bin-Ladins personliga förmögenhet överdrivits, men i stället tycks många ha blundat för hur terrornätverket skaffat pengar genom insamlingar i olika länder, däribland USA:s allierade Saudi-Arabien.
Det är bra att Saddam Husseins regim är borta, oavsett vad man tyckte om sättet den störtades på. Men kopplingen till al-Qaida fanns inte och bristerna i den amerikanska planeringen för Irak efter kriget har bidragit till att ge islamistiska terrorister en ny scen att verka på. Åtskilliga av de dåd som drabbat Irak har uppenbarligen begåtts av grupper utan egen hemortsrätt i landet.
Därför är kommissionens slutsatser också farliga för president Bush. Demokraterna kommer inför presidentvalet att hävda att han inte är den mest lämpade personen för att leda kriget mot terrorismen. Om det argumentet biter sig fast så kan även den amerikanska patriotism som Bush så ofta åkallat bli en faktor som verkar mot honom..