USA har stängt ned ett tjugotal ambassader i Mellanöstern efter att landets myndigheter varnat för ett ökat terrorhot i regionen. Storbritannien, Tyskland och Frankrike har följt efter men bara stängt sina ambassader i Jemen.
De senaste åren har al-Qaida trappat upp sin närvaro i Mellanöstern. Förra månaden tog man på sig ansvaret för fritagningen av hundratals fångar från det ökända Abu Ghraibfängelset i Irak. I Mali fick franska trupper intervenera för att stödja landets regim mot al-Qaidakopplade rörelser. I Syrien utkämpar den lokala förgreningen av al-Qaida inte bara krig mot Assadregimen utan även mot den kurdiska minoritetsgruppen i norra Syrien.
Obama-administrationens omfattande användning av drönarplaner har avlägsnat en stor del av al-Qaidas ledarskap. Det har tvingat rörelsen att genomgå förändringar. Organisationen har decentraliserats, rimligen till följd av att Osama bin Laden dödades, och därmed har också aktiviteten från mer lokala grupper ökat. Det är inte längre västerländska mål som ligger i organisationens intressesfär.
Hotet från al-Qaida mot västvärlden är inte större nu än tidigare, snarast mindre. Det som kännetecknade organisationens verksamhet, stora terrordåd, har minskat avsevärt de senaste åren. Ett tydligt exempel på detta är de olympiska spelen 2012. Den brittiska underrättelsetjänsten kunde inte hitta något allvarligt hot mot idrottsevenemanget i London. Flera planerade terrorattentat har dessutom avstyrts.
De lokala förgreningarna av al-Qaida har flyttat fokus från västvärlden till sina egna länder. På så vis har hotet från organisationen minskat mot Väst. Men för befolkningen i Mellanöstern återstår problemen. Al-Qaidas krigföring drabbar främst civilbefolkningen – ironiskt nog de muslimer al-Qaida säger sig vilja försvara mot främmande makter. Det är en utmaning som återstår för omvärlden, så som att angripa faktorerna som ligger bakom fundamentalismen. Det behövs krafttag mot de sociala problemen. Fattigdom, avsaknad tillgång till utbildning eller bristande vård för att nämna några exempel. Den arabiska våren har öppnat dörrarna för en mängd scenarion – men det har åtminstone lett till att regionens ledare måste ta större hänsyn till folkets missnöje kring sociala problem.
”Osama bin Laden är död och General Motors lever” var ett centralt valbudskap från president Barack Obama under det amerikanska valet. Budskapet var en metafor för att al-Qaida var på reträtt och att USA stod sig starkt. Det kanske inte stämmer fullt ut. Al-Qaida är fortfarande högst närvarande i Mellanöstern. Men det direkta hotet mot USA och Europa är inte större nu än det var tidigare. Det finns inte fog för rädsla i väst.