Innovativ regndans

Uppsala2004-06-30 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Sverige har förvisso ett ärorikt förflutet på nyföretagarområdet. För mer än ett sekel sedan sjöd Sverige av nyföretagaranda. Uppfinningarna avlöste varandra och namn som Nobel, Ericsson, Dalén, Wallenberg och många andra lade grunden för det moderna Sverige.

Förutsättningarna för dessa företagares framgångar var självfallet en god utbildning men det var nog snarare djärvhet, entreprenörsanda, uppfinnariver och en ostäckt drift till utveckling som banade väg för dem. Plus ett omgivande samhälle som tacksamt tog emot dessa företagares insatser.

Nu har över ett sekel gått sedan dess och Sverige är på många vis ett annat land. Men ett behov finns i dag som också fanns för över 100 år sedan - behovet av nya idéer och nyföretagande.

Detta inser såväl regeringen som det socialdemokratiska partiet. Insikten om behovet medför dock inte insikt om de nödvändiga metoderna. Den socialdemokratiska partikongressen i april som hade tillväxt som huvudpunkt misslyckades ju skändligen med att föra frågan framåt.

Nu försöker man igen. Utbildningsminister Thomas Östros och näringsminister Leif Pagrotsky vill frammana en starkare tillväxt genom att koppla samman näringsliv och den universitetsbaserade forskningen. Riktigt hur det skall gå till framgår inte av rapporten Innovativa Sverige. I stället hänvisas bl a till att höstens forskningspolitiska proposition skall komma med förslag.

De båda statsrådens fromma förhoppningar påminner mera om en rituell regndans än ett seriöst försök att bädda för tillväxt. Redan i dag sker ju en överföring av forskningsresultat till företagande men dels tar sådan process längre tid än man tror, dels sker det än så länge i ganska blygsam omfattning. Det är inte bara att kommendera fram ett forskningsresultat som skall passa ett företag.

Östros och Pagrotsky blundar ihärdigt för det som alla som alls ägnat sig åt företagande i Sverige vet: företagarklimatet i Sverige är snålt och kargt och insnärjt av alla möjliga och omöjliga regler som lägger hinder för det innovativa företagandet. Många företagare ger upp. Sverige är också ett land med många goda uppfinningar, men utvecklingen av dem sker inte i Sverige utan utomlands. Pagrotsky och Östros borde fråga sig varför.

Ytterligare en faktor ligger bakom svårigheterna för företagandet: den svenska skolundervisningen. Varje lärobok i historia, samhällskunskap och nationalekonomi präglas av ett löntagarperspektiv. Det är inte alls fel att undervisa om fackliga rättigheter osv men socialdemokraternas sedvanliga motvilja mot företagare får genomsyra den svenska skolundervisningen.

Pagrotsky och Östros har helt enkelt börjat i fel ände.

Läs mer om