Inte för kvinnors bästa

Uppsala2003-12-30 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
SOM FRAMGÅTT av såväl nyhetsartiklar som debattinlägg i UNT skall Uppsala kommun införa en ny sorts skyddat boende för utsatta och förföljda kvinnor i Uppsala. Det nya boendet skall förläggas till en plats utanför staden och skall rymma 13 rum. Några av rummen är också så stora att barn till utsatta kvinnor skall kunna bo där.
Kommunens beslut har medfört att den ideella föreningen Uppsala kvinnojour fått minskade resurser vilket innebär att den tvingas lägga ned sitt skyddade boende — fyra rum för förföljda kvinnor och barn.
Omvandlingen av skyddet för hotade kvinnor och barn har väckt kritik. Representanter för Kvinnojouren beklagar att det nya kommunala skyddade boendet inte är så tryggt som det borde vara. Det skall vara beläget i markplanet och det kommer att finnas två anställda vid boendet. Det blir svårt att ge ett fullgott skydd, menar Kvinnojouren som också ifrågasätter om personalens kompetens kommer att bli tillräcklig.

KRITIKEN FÅR nu stöd också från Uppsalapolisens sida. Det bästa är att hotade kvinnor får bo högst upp i flerfamiljshus, poängterar Birgitta Engberg vid Uppsalapolisen. Då är skyddet bäst. Var det nya boendet ligger kommer snabbt att sprida sig, tror hon också.
Uppsala kommun och den ansvariga nämnden för vuxna med funktionshinder verkar ha skyndat alltför snabbt i den här frågan. Hade kontakt etablerats mellan Kvinnojouren och kommunen hade mycken viktig kunskap kunnat överföras från jouren till kommunen. Nu har kommunen handlat helt utan att höra den ideella föreningen — med problem som följd.
Boendets läge går ju inte att göra mycket åt, men i en kommentar i onsdagens UNT säger ordföranden för nämnden Randi Graungaard (v) att man i särskilt svåra hotsituationer kan placera kvinnorna i annan kommun. Hon säger också att nämnden skall ha uppsikt över kompetensen hos personalen och vid behov öka på den. Dessutom skall, efter polisens kritik, en säkerhetssluss byggas i boendet.

DET ÄR GOTT att Uppsala kommun ägnar frågan om hotade kvinnor stor uppmärksamhet och att ett utvidgat boende uppförs. Men det är slöseri med Uppsalas samlade resurser att inte bry sig om den ideella verksamhet som redan är etablerad och välfungerande.
Den kommunala och den ideella verksamheten hade mycket väl kunnat samordna sina resurser till de utsatta kvinnornas bästa. I ett läge där kommunen tvingas vända på varje femtioöring hade det varit naturligt att samarbeta med frivilliga krafter.
I bästa fall kan nu Uppsala kvinnojour ändå fortsätta med delar av sin verksamhet med att ge kvinnor stöd och hjälp. Vissa kvinnor kan för övrigt ibland föredra en icke kommunal verksamhet.
Läs mer om