Inte slav under tekniken

Uppsala2007-03-17 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Tekniken ställer ibland till det. Försvarets radioanstalt (FRA) har i alla tider fångat upp radiosignaler i jakt på meddelanden från fienden. Men så sker en teknikrevolution och plötsligt använder inte spioner och terrorister den fria etern längre. Bäst att göra lagstiftningen "teknikneutral" menar då försvarsministern och vill tillåta spaning även över kabeltrafiken. Detta innebär att även vanliga medborgares e-post och telefonsamtal kommer att avlyssnas. Men, försäkrar oss försvarsministern, detta är inte alls syftet med förslaget.

   Problemet är att även de ädlaste syften kan få konsekvenser man inte önskar sig. Ta offentlighetsprincipen, till exempel. Denna urgamla svenska företeelse att myndigheters handlingar ska vara tillgängliga för allmänheten tillkom i syfte att förhindra maktmissbruk. Byråkrater kan därför inte gömma sig bakom hemligstämpeln. Inte heller enskilda medborgare. Vem som helst kan gå till Skatteverket och Kronofogden och fråga efter uppgifter om sin granne. Nåväl, det priset är nog de flesta beredda att betala för att värna offentlighetsprincipen.
   Om det inte vore för teknikrevolutionen. För nu kan vem som helst hämta uppgifter om inkomster, skulder, skatter och annat på nätet. Att uppgifterna är offentliga är en sak. Att de är tillgängliga med några musklick något annat. Nu vill Skatteverket därför ändra sina rutiner. Om ett kreditupplysningsföretag begär ut uppgifter av myndigheten måste de kunna garantera att den som granskas också får en kopia på upplysningen, samt får veta vem som har ställt frågan.
   
   Det är en rimlig attityd. Tekniken spränger gränser för vad vi tidigare trodde var möjligt i form av övervakning, samkörning av register och andra intrång i den privata sfären. En sådan utveckling kan man inte förhålla sig neutral inför. Var gränserna för det tillåtna ska dras blir upp till medborgare, myndigheter och politiker.
   
Läs mer om