Inte undra på att alla vill flytta till Sverige
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Den tunga morgontrafiken har redan kommit i gång och bilarnas tjut och trängsel utanför huset blir allt våldsammare. Polisbilarnas sirener hörs.
i bakgrunden rör sig amerikanska pansarfordon som patrullerar området. Skott avfyras i luften för att hålla bilar och fotgängare på tryggt avstånd från de amerikanska soldaterna. Ingen bil får närma sig soldaterna mer än 50 meter. Några barn vinkar till soldaterna, andra tar upp en pinne och riktar mot dem, varvid föräldrarna skyndar sig att läxa upp barnen. Att rikta föremål som på avstånd föreställer vapen mot soldater är ingen lek i Bagdad och kan sluta med ens död, säger ryktena. På avstånd hörs dånet av sprängdåd. Människorna stannar till en stund, tittar mot horisonten för att lokalisera var röken från dådet stiger. De plockar fram sina mobiltelefoner och ringer släkt och vänner för att meddela att de har överlevt attacken och försäkra sig att övriga släkten också gjort det. Sedan fortsätter de färden till sina jobb, som om ingenting speciellt hade inträffat. Bagdad har vaknat.
Jag tar te med kardemumma i till frukost. Te är lika ovärderlig för Bagdadborna som vatten och bröd. Men det te som säljs av staten till lågt pris smakar inte längre te, utan färgämne. Korruptionen i Bagdad har hittat sin väg även till det "heliga" temarknaden. Riktigt te säljs på den svarta marknaden.
Redan vid frukostbordet är det 40 grader varmt i skuggan och mitt på dagen stiger det mot 50. Vi saknar el och kan inte kyla rummen. Vattnet som rinner genom kranen är varmt. Tack och lov har vi gas för att laga frukost. Det har vi skaffat oss genom "olämpliga" kontakter. Folk i den shiamuslimska milisen Mehdiarmén har sålt gastuber till oss. Denna milis, liksom motsvarande sunnitiska grupper, bär ansvaret för mycket av våldet i Bagdad, men i nödens tid och för att överleva allierar sig människan även med djävulen.
Tidningsbudet kommer även här i Bagdad. Jag skummar igenom tidningarna för att hitta ämnen att undersöka. Mycket av nyheterna handlar om våld. Jag ger mig sedan ut på ett journalistiskt uppdrag tillsammans med en släkting för att inte bli kidnappad. När man jobbar som journalist i Bagdad vet man ofta inte vad man letar efter förrän man har hittat det, och när man lämnar hemmet vet man inte om man ska återvända helskinnad tillbaka. Vi stannar till för att tanka bilen. Kön är flera kilometer lång och det tar oss två timmar. Vart i hela världen tar Iraks olja och bensin vägen? undrar människorna.
Rätt så ofta träffar jag folk, på gatan, i skolor och även ministe-rier, som börjar förhöra mig om Sverige: Hur kan vi flytta till Sverige? Hur lång tid tar det innan vi får uppehållstillstånd? Viken stad är bäst?
Vid tretiden när flertalet statligt anställda är på väg hem inträffar många terrordå, mitt i folkmassan och bilträngseln. Värmen får mig att undra hur folk orkar tänka, och våldet får mig att undra hur folk orkar hoppas på bättre tider. Inte att undra på att alla vill till Sverige.
Det är först på natten som vi får ett par timmar el. Jag besöker det lokala internetkaféet. Många kommer hit för att spela amerikanska krigsspel där amerikaner dödar terrorister som skriker och vrålar på arabiska. Samtalen på kaféet handlar ofta om ruskiga upplevelser någon familjemedlem eller vän haft. Berättelser om folk som har blivit kidnappade, skjutna och halshuggna, ibland dokumenterade på film och nedladdade på mobiltelefoner.
I Bagdad är husets tak det svalaste stället att sova på. Men då uppstår ett annat problem. Soldater och miliser drabbar ofta samman under natten, och bombsplitter och kulor landar på hustaken.
När jag ligger där på taket och tittar på stjärnorna brukar jag tänka: Gud, vad himla bra vi har det i Sverige!