Fisket och bankerna. Symbolerna för det gamla och det nya Island är de största hindren som står mellan landet och ett medlemskap i EU. Detta var paneldeltagarna eniga om när Islands EU-ansökan i fredags diskuterades på ett seminarium arrangerat av EU-kommissionen, Svensk-isländska samarbetsfonden och Nordiska rådet.
Om inte Island får till ett undantag kommer de isländska fiskevattnen att öppnas för de andra EU-ländernas fiskeflottor vid ett medlemskap. Det går inte att bortse från att detta kommer att få stor betydelse för både fiskbeståndet och den isländska fiskerinäringen, som utgör en viktig del av landets ekonomi.
Och efterverkningarna av de isländska bankernas kollaps måste också lösas. Det handlar särskilt om banken IceSave där kunderna i Storbritannien och Nederländerna förlorade sina sparpengar. Länderna är fortfarande inte överens om vem som ska stå för slutnotan, även om Islands ambassadör Gudmundur Árni Stefánsson i fredags trodde att det hela skulle vara löst före årsskiftet. Detta ingår inte i förhandlingarna om ett EU-medlemskap, men en sådan konflikt måste ändå vara löst innan ett inträde i unionen kan vara möjligt.
När väl förhandlingarna är färdiga ligger avgörandet hos det isländska folket, men utgången av en folkomröstning är oviss. Opinionen för ett EU-medlemskap har varierat kraftigt de senaste åren. Enligt Stefánsson har den positiva inställningen från tiden fram till och med finanskrisen förbytts i mer negativa tongångar.
Ett isländskt EU-medlemskap - och införande av euron - skulle dock betyda mycket både för landet och för EU. På samma sätt som Finland och Sverige skulle Island få tillgång till den europeiska marknaden och dessutom uppleva en helt annan ekonomisk stabilitet. På den globala valutamarknaden är det svårt för den lilla isländska kronan att hävda sig. Och så har det varit långt innan finanskrisen slog till.
Värdet av att utvidgningen inte bara handlar om västra Balkan eller Turkiet, utan också omfattar en västeuropeisk demokrati ska inte underskattas. Ett isländskt inträde i EU skulle stärka krafterna som önskar fler medlemsländer.
Men medlemsansökan får inte bara handla om ekonomi. Det är en lärdom som Island kan dra av Sverige och Norge. En debatt som helt fokuserar på fisket och bankerna skapar orealistiska förväntningar, samtidigt som den helt missar EU:s grundläggande syfte - det politiska enandet av ett splittrat Europa.