Jämnare än väntat

Uppsala2004-11-03 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Oväntat högt valdeltagande och mycket jämnt mellan huvudkandidaterna - nej det gäller inte USA utan Ukraina, där första omgången av presidentvalet hölls i helgen. Siffrorna antyder att valet åtminstone delvis och på vissa platser gick relativt korrekt till.

Under valdygnet växlade bedömningarna av resultatet mycket kraftigt. Först kom vallokalsundersökningar som visade på stor övervikt för den demokratiske och EU-vänlige oppositionskandidaten Viktor Jusjtjenko.

Sedan kom preliminära resultat från röstsammanräkningen med lika kraftig övervikt för etablissemangets kandidat Viktor Janukovitj som backas upp av diskutabla finansintressen och av Rysslands president Putin. När nästan 95 procent av rösterna räknats hade Jusjtjenkos siffror åter stigit.

Det ligger nära till hands att tro att de kraftiga svängningarna beror på att vallokalsundersökningarna, som bygger på intervjuer med verkliga väljare, visar hur majoriteten faktiskt har röstat medan de sammanräknade siffrorna också innefattar "regimstyrda" vallokaler på statliga institutioner, militära förband etc liksom "röster" som inte avgivits av några väljare alls. Men regimens resurser räcker inte för att frisera resultaten i alla vallokaler.

Den europeiska säkerhetsorganisationen, OSSE, kritiserade i måndags presidentvalet och förklarade att det inte hade genomförts i enligt med internationella demokratiska krav. Valet var, enligt OSSE, rentav ett steg bakåt jämfört med de likaledes diskutabla parlamentsval som hölls år 2002.

Nu sker, som väntat, en andra valomgång den 21 november med bara Jusjtjenko och Janukovitj kvar. Resultatet av den första omgången visar att kraven på demokrati och rättssäkerhet är starka i Ukraina och att regimens hot och manipulationer inte självklart räcker till för att bryta udden av demokratirörelsen.

Regimen vill gärna se Ukraina som ett nytt Vitryssland, starkt bundet till Moskva och med val som mest är på låtsas. Men en majoritet av väljarna vill tydligen något annat.

Med ett så jämnt resultat, trots det uppenbara fusket, finns kanske fortfarande möjligheter för omvärlden att pressa Ukrainas maktelit inför valets andra omgång. USA har skärpt tonen, men ingen vet hur effektiv den amerikanska utrikespolitiken kommer att vara de närmaste veckorna. EU har hittills visat svagare intresse. Om ingen utomstående agerar så kommer regimen i Kiev att tolka det som ett godkännande av valfusk i stor skala.

Läs mer om