Kommer omvalet i Ukraina att genomföras som planerat och kommer den nuvarande makteliten att acceptera en seger för oppositionsledaren Viktor Jusjtjenko?
Inför valdagen den 26 december rapporteras anhängare till maktelitens kandidat Viktor Janukovytj nu organisera "medborgargarden" för att "förhindra en statskupp". En talesman för inrikesdepartementet hotar öppet med våld i samband med valet.
Makteliten i Ukraina har betydligt mer än sin heder att förlora. Stora ekonomiska intressen står på spel och en ny president och en ny regering kan mycket väl driva fram rättsliga undersökningar av maktmissbruk och korruption. Få ukrainare lär tro något annat än att den dioxinförgiftning som drabbade Jusjtjenko efter en middag med Ukrainas säkerhetschef i höstas var ett mordförsök. President Kutjma anses själv tidigare ha beordrat mord på en misshaglig journalist.
De första mer analyserande skildringarna av den maktkamp som ledde fram till beslutet om omval antyder att Kutjma på allvar övervägde att beordra militärt våld mot de demonstrerande folkmassorna, men hejdade sig. Skälen kan ha varit att en del militäraenheter vägrade lyda order eller att presidenten helt enkelt inte ville avsluta sin mandatperiod med ett blodbad. Däremot påstås Janukovytj ha tryckt på för att våld skulle användas.
Med sådana motståndare är det lätt att förstå att oppositionen inte törs slappna av. Och ryktena om att ryska så kallade Omon-trupper i ukrainsk uniform placerats ut på ett antal platser i landet har ännu inte dementerats.
Men nu krävs det mer än tidigare för att förfalska eller omintetgöra valresultatet. Vallagarna och valkommissionens sammansättning har ändrats, de statsstyrda etermedierna sänder inte bara propaganda, många inom statsapparaten har bytt sida och - viktigast av allt - folkets majoritet vill inte finna sig i nya manipulationer.
Men det är just i sådana lägen som gamla makteliter kan vara allra farligast. Omvärldens intensiva bevakning av Ukraina får inte mattas.