Johansson kontra Rollén
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Men där slutar också likheterna.
Volvochefen Leif Johansson framförde i måndags inför Västsvenska handelskammaren idén att bolagsskatten ska slopas i tio år för alla nystartade företag. Förutsatt — förstås — att de återinvesterar pengarna i bolaget.
Detta skulle vara ett alternativ till att företag vänder sig till myndigheter för olika finansieringsbidrag. Företagare vet bättre än statliga tjänstemän vad som är bäst för företagets framtid, är Volvochefens utgångspunkt.
Det går att diskutera om detta är den bästa idén att stimulera företagande, eller om det finns andra skattesänkningar som borde prioriteras framför just ett tioårigt slopande av bolagsskatten.
Men inriktningen är det inget fel på. Att satsa på företagande är och har alltid varit nyckeln till framgång i Sverige. Ju mer som svenska företag växer och frodas, desto större förutsättningar att skapa nya jobb.
Förre statssekreteraren Berit Rollén lanserar ett helt annat förslag på hur arbetslösheten ska minska. Med hjälp av skattemedel — vad annars? — ska 200 000 nya jobb inrättas på en "kompletterande arbetsmarknad".
Här ska människor bland annat arbeta med att sköta parker, förstärka bemanningen på daghem, skolor och fritidsgårdar samt ta ut äldre på promenad när hemtjänsten inte hinner med (vilket den sällan gör).
Så talar en äkta social ingenjör. Berit Rollén lyckas kombinera sämsta möjliga misstro mot människors förmåga att ständigt skapa nytt — att finna egna vägar till försörjning och sysselsättning — med sämsta möjliga övertro på att "samhället" kan styra resurserna till de behövande på ett effektivt sätt.
Skillnaden i attityd i förhållande till Volvochefen är slående. Johansson andas optimism och tilltro till människors möjligheter. Sverige behöver mer av den varan.