Man kan aldrig säga aldrig, är svaret från Junilistans grundare Nils Lundgren på frågan om partiet ställer upp i valet till riksdagen 2006. Det är lika oklart som det alltid har varit
Vad som talar för att man ställer upp 2006 är att partiets största fråga ju är en folkomröstning om EU:s nya grundlag. Egendomligt nog var det därför som Junilistan ställde upp i EU-valet. Men frågan om folkomröstning avgörs som bekant inte av EU-parlamentet utan i den svenska riksdagen. Den som önskar en folkomröstning ska alltså driva den frågan i Sverige, inte i EU.
Möjligen har Nils Lundgren nu upptäckt denna enkla sanning. Men han hoppas förstås att det blir en folkomröstning före riksdagsvalet 2006 och i så fall blir det svårt för Junilistan att ställa upp eftersom man då inte skulle ha någon fråga att driva i valet. Ändå hävdar han att en stor majoritet vill att partiet ska ställa upp.
Problemet är bara att ingen vet hur Nils Lundgren vet vad partiets majoritet tycker. Junilistan har fått in 275 svar på en enkät i juli. I den ställdes över huvud taget inte frågan om partiet ska ställa upp i riksdagsvalet.
Däremot ställdes frågan om det finns anledning att vidga verksamheten, vilket 162 personer besvarade positivt. Är vidga verksamheten detsamma som att ställa upp i riksdagsval? Kanske, kanske inte. Nils Lundgren har all anledning att svara svävande också på den frågan.
Kan man ha ett parti utan medlemmar? Nils Lundgren tycker det. Han får många svar på sina e-postmeddelanden som han skickar ut till dem som har anmält att de vill ha dem. Det är mer demokratiskt än i de vanliga partierna, tycker han. Men partier har ju fler funktioner än att svara på frågor. Var finns Junilistans grundläggande värderingar?
För det är ju det som är Junilistans svaghet. Den är ett parti utan medlemmar och utan partiprogram. Vad tycker Junilistan om homoäktenskap, höjning av taken i föräldraförsäkringen, bensinskatten och en begränsad tid för a-kassan? Det vet man inte, för partiet har bara en åsikt, folkomröstning om EU:s grundlag och rent allmänt mindre makt för EU. Ett sådant parti behövs inte. Enfrågepartier är farliga. Politik måste ses i ett sammanhang.
Det mest märkliga med Junilistan är att ett par pensionerade bankmän lyckas fånga så många röster, också från låginkomsttagare. Det säger kanske mer om de vanliga partierna än om Junilistan.