Kaliningrads toalett
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Denna ryska enklav, inklämd mellan Polen och Litauen, var en gång tysk och hette Ostpreussen. Staden Kaliningrad hette Königsberg, hemvist för filosofen Immanuel Kant på sin tid. I dag utgör den en i alla avseenden representativ kvarleva från Sovjetunionen - en kloak och en militärstad, huvudbas för den ryska Östersjöflottan.
Så såg det ut också på andra håll i den del av framlidna Sovjetunionen som vette åt Östersjön. Även de sovjetiska unionsrepublikerna Estland, Lettland och Litauen släppte ut sina avlopp orenade i Östersjön. I Rigabukten var det förbjudet att bada.
Man erinrar sig utan större saknad en i dag stendöd debatt från den tid, då det från vänsterhåll med tindrande barnatro påstods att miljöproblem uteslutande förekom i länder med kapitalism och marknadsekonomi - medan länder med planekonomi och ?socialistiska produktionsförhållanden?, där ?människans, inte marknadens, behov? var utgångspunkten, påstods vara förskonade.
I dag har de baltiska länderna, med god hjälp från EU och grannländer, kommit en bra bit på väg mot att lösa dessa problem. Numera går det att bada i Rigabukten. Men i Kaliningrad, 30 mil från svenska kusten, har som TV4:s Kalla Fakta påminde om i veckan ingenting hänt. Utsläppen därifrån är en av de enskilt största orsakerna till algblomning, övergödning och fiskdöd i Östersjön.
Därmed är Kaliningrad också en angelägenhet för Sverige. Den svenska regeringen beslutade också för tio år sedan om ett biståndsprojekt för att bygga ett reningsverk i Kaliningrad. Totalt har en halv miljard skattefinansierade svenska biståndskronor plöjts ned i projektet, varav biståndsorganet Sida svarat för 20 miljoner kronor. Likväl har projektet havererat, något reningsverk är inte byggt. Den ryska riksrevisionen, i programmet representerad av en herr Budagov, medger marginella försummelser på den ryska sidan - men placerar huvuddelen av skulden hos det svenska konsultföretaget Sweco ?som misslyckats med att ordna de miljötillstånd som krävs?. Man ska ha använt sig av ?gamla ritningar? och inte följt ?ryska byggnormer? - och därför nekats tillstånd. Möjligen har man också missat att muta relevanta makthavare.
Men hur kan denna tillbakalutade ryska hållning vara möjlig? Ryssland är i dag ett land som tjänar grova pengar på sina olje- och gastillgångar - som man också utnyttjar i nakna maktpolitiska syften. Ändå denna attityd, som om landet inte hade ansvar, rent av huvudansvaret, för att lösa sina egna problem - och där man till råga på allt tillåter sig att sätta krokben när andra försöker hjälpa till.
Det är arrogant och utmanande - och det borde ständigt påtalas med all kraft så att Ryssland får betala det politiska priset för denna skamlöshet.