Kaliningrads to­a­lett

Uppsala2007-04-23 00:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Östersjön är Ka­li­nin­grads to­a­lett. Dag ef­ter dag, år ut och år in, rin­ner det en­ligt mil­jö­or­ga­ni­sa­tio­nen Ecodefense 250 000 ku­bik­me­ter ore­nat av­lopps­vat­ten rätt ut i Ös­ter­sjön.
Den­na rys­ka en­klav, in­klämd mel­lan Po­len och Li­tau­en, var en gång tysk och het­te Ostpreussen. Sta­den Ka­li­nin­grad het­te Kö­nigs­berg, hem­vist för filo­so­fen Im­ma­nuel Kant på sin tid. I dag ut­gör den en i alla av­se­en­den re­pre­sen­ta­tiv kvar­le­va från Sov­jet­unio­nen - en klo­ak och en mi­li­tär­stad, hu­vud­bas för den rys­ka Ös­ter­sjö­flot­tan.
Så såg det ut ock­så på and­ra håll i den del av fram­lid­na Sov­jet­unio­nen som vet­te åt Ös­ter­sjön. Även de sov­je­tis­ka uni­ons­re­pu­bli­ker­na Est­land, Lett­land och Li­tau­en släpp­te ut sina av­lopp ore­na­de i Ös­ter­sjön. I Ri­ga­buk­ten var det för­bju­det att bada.
Man er­in­rar sig utan stör­re sak­nad en i dag sten­död de­batt från den ti­d, då det från väns­ter­håll med tind­ran­de bar­na­tro på­stods att mil­jö­pro­blem ute­slu­tan­de fö­re­kom i län­der med ka­pi­ta­lism och mark­nads­e­ko­no­mi - me­dan län­der med plan­e­ko­no­mi och ?so­ci­a­lis­tis­ka pro­duk­tions­för­hål­lan­den?, där ?män­ni­skans, inte mark­na­dens, be­hov? var ut­gångs­punk­ten, på­stods vara för­sko­na­de.
I dag har de bal­tis­ka län­der­na, med god hjälp från EU och grann­län­der, kom­mit en bra bit på väg mot att lösa des­sa pro­blem. Nu­me­ra går det att bada i Ri­ga­buk­ten. Men i Ka­li­nin­grad, 30 mil från svens­ka kus­ten, har som TV4:s Kal­la Fak­ta på­min­de om i vec­kan ing­en­ting hänt. Ut­släp­pen där­ifrån är en av de en­skilt stör­sta or­sa­ker­na till alg­blom­ning, över­göd­ning och fisk­död i Ös­ter­sjön.
Där­med är Ka­li­nin­grad ock­så en an­ge­lä­gen­het för Sve­ri­ge. Den svens­ka re­ger­ing­en be­slu­ta­de ock­så för tio år se­dan om ett bi­stånds­pro­jekt för att byg­ga ett re­nings­verk i Ka­li­nin­grad. To­talt har en halv mil­jard skat­te­fi­nan­si­e­ra­de svens­ka bi­stånds­kro­nor plöjts ned i pro­jek­tet, var­av bi­stånds­or­ga­net Sida sva­rat för 20 mil­jo­ner kronor. Lik­väl har pro­jek­tet ha­ve­re­rat, nå­got re­nings­verk är inte byggt. Den rys­ka riks­re­vi­sio­nen, i pro­gram­met re­pre­sen­te­rad av en herr Budagov, med­ger mar­gi­nel­la för­sum­mel­ser på den rys­ka si­dan - men pla­ce­rar hu­vud­de­len av skul­den hos det svens­ka kon­sult­fö­re­ta­get Swe­co ?som miss­lyc­kats med att ordna de mil­jö­till­stånd som krävs?. Man ska ha an­vänt sig av ?gam­la rit­ning­ar? och inte följt ?rys­ka bygg­nor­mer? - och där­för ne­kats till­stånd. Möj­li­gen har man ock­så mis­sat att muta re­le­van­ta makt­ha­va­re.
Men hur kan den­na till­ba­ka­lu­ta­de rys­ka håll­ning vara möj­lig? Ryss­land är i dag ett land som tjä­nar gro­va peng­ar på sina olje- och gas­till­gång­ar - som man ock­så ut­nytt­jar i nak­na makt­po­li­tis­ka syf­ten. Ändå den­na at­ti­tyd, som om lan­det inte hade an­svar, rent av hu­vud­an­sva­ret, för att lösa sina egna pro­blem - och där man till råga på allt tillå­ter sig att sät­ta krok­ben när and­ra för­sö­ker hjäl­pa till.
Det är ar­ro­gant och ut­ma­nan­de - och det bor­de stän­digt på­ta­las med all kraft så att Ryss­land får be­ta­la det po­li­tis­ka pri­set för den­na skam­lös­het.
Läs mer om