Kampen mot fetman
Mat är ett känsligt ämne. Just nu kretsar debatten kring fetman. Alla vet att det är farligt att vara fet. Det leder till en rad sjukdomar av vilka flera är dödliga. Ju mer det forskas desto mer farligheter upptäcks.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Nej, för den som verkligen är begiven på feta och söta matvaror hjälper inga skatter om de inte blir så höga att vanliga människor inte klarar sina matkostnader.
Nyttigare halvfabrikat
Men visst finns det sådant som livsmedelsindustrin kan hjälpa oss med. Innehållsdeklarationerna skrivs med alldeles för liten stil på produkterna. Halvfabrikat borde kunna produceras med betydligt mindre fett än i dag.
Och inte minst: Andelen socker borde minskas i så gott som alla produkter. Innehållsförteckningarna avslöjar att det finns mycket socker i så gott som all färdiglagad mat, även i de mest oväntade sammanhang. Och på åtskilliga produkter, till exempel bröd, saknas ofta uppgifter om socker. Där har livsmedelsindustrin en stor uppgift.
Svårlöst problem
Agneta Dreber, företrädare för livsmedelsindustrin, brukar alltid framhålla att det finns så många olika produkter för konsumenterna att välja på. Och det är sant. Men vad gäller innehåll av fett och socker är de förvånansvärt lika. Det är ingen tvekan om att färdiglagad svensk mat oftast är alltför söt och alltför ofta fet.
Problemet är att de flesta redan vet vad som är nyttig mat. Att de ändå äter onyttig mat med många tomma kalorier beror inte på bristande kunskap utan på att de tycker att sådan mat är god eller äter den som tröst för något annat. Då hjälper tyvärr inga kampanjer och skatter.