Kan man tro på Putin?
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
När förre ryske utrikesministern Igor Ivanov för ett drygt år sedan riktade ett angrepp mot Lettland, vilket DN:s debattsida av någon anledning publicerade, skrev han uttryckligen att Ryssland hade den moraliska rätten att kritisera Lettland, eftersom man respekterar "nationella minoriteters rättigheter i vårt eget land och noga följer internationella normer ...".
Att detta inte är sant vet alla med kunskaper om hur Ryssland under många år uppträtt i Tjetjenien.
När Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Alvaro Gil-Robles under den gångna veckan i Moskva presenterade en 140-sidig rapport om bristerna i de mänskliga rättigheterna i Ryssland valde president Vladimir Putin, klokt nog, att inte försöka dränka verkligheten i arrogans och förnekanden.
Han talar i stället om "en ganska objektiv text" och lovar att Ryssland under de kommande åren inte bara skall "reagera på rapporten", utan också arbeta för att "förändra situationen".
I rapporten kritiseras bland annat de talrika "försvinnandena" i Tjetjenien, bristen på pressfrihet, korruption och våld i rättssystemet.
Allt detta, och andra inslag som bidragit till att urholka demokratin, är beståndsdelar i en medveten politik från den nuvarande ryska ledningen. Vi tror på en ändring när vi ser den.