Kan man tro på Putin?

Uppsala2005-05-29 10:45
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Mänskliga rättigheter är kanske inte Rysslands bästa gren — även om man kan få det intrycket när ryska företrädare med hög svansföring och frikostig demagogi läser lagen för inte minst de baltiska länderna.
När förre ryske utrikesministern Igor Ivanov för ett drygt år sedan riktade ett angrepp mot Lettland, vilket DN:s debattsida av någon anledning publicerade, skrev han uttryckligen att Ryssland hade den moraliska rätten att kritisera Lettland, eftersom man respekterar "nationella minoriteters rättigheter i vårt eget land och noga följer internationella normer ...".
Att detta inte är sant vet alla med kunskaper om hur Ryssland under många år uppträtt i Tjetjenien.
När Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Alvaro Gil-Robles under den gångna veckan i Moskva presenterade en 140-sidig rapport om bristerna i de mänskliga rättigheterna i Ryssland valde president Vladimir Putin, klokt nog, att inte försöka dränka verkligheten i arrogans och förnekanden.
Han talar i stället om "en ganska objektiv text" och lovar att Ryssland under de kommande åren inte bara skall "reagera på rapporten", utan också arbeta för att "förändra situationen".
I rapporten kritiseras bland annat de talrika "försvinnandena" i Tjetjenien, bristen på pressfrihet, korruption och våld i rättssystemet.

Allt detta, och andra inslag som bidragit till att urholka demokratin, är beståndsdelar i en medveten politik från den nuvarande ryska ledningen. Vi tror på en ändring när vi ser den.

Läs mer om