Känsligt om skolan

Uppsala2005-01-27 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Den offentliga byråkratin beskylls ofta för att vara både långsam och ineffektiv, men ibland är det uppenbarligen snabba ryck som gäller. Det tog knappt två dygn för Skolverket att först lägga fram en rapport om skolans effektivitet och därefter raskt dra tillbaka den. Ett sådant handlande är mycket uppseendeväckande och ger självklart upphov till spekulationer om varför det skedde.

Rapporten presenterade två viktiga slutsatser, som var för sig har upprört många. För det första slogs det fast att erfarenhet är viktigare för effektiviteten än formell utbildning, vilket de bägge lärarfacken begripligt nog har reagerat mot.

Men inte bara fackliga företrädare, utan även skolminister Ibrahim Baylan hann med att rikta skarp kritik mot rapporten, i tv-soffan i tisdags morse. För honom och andra socialdemokrater var det förstås svårt att smälta sambandet mellan friskolor och effektivitet, alltså att förekomsten av olika skolformer har en positiv inverkan på resultaten.

Bara några timmar efter att statsrådet hade luftat sina åsikter drogs rapporten tillbaka av Skolverket. Det har upprört folkpartiet som har KU-anmält ministern. Partiets skolpolitiske talesman Jan Björklund menar att tillbakadragandet kan ha kommit till efter påtryckningar från regeringen.

Frågan är vad det var som faktiskt gjorde att rapporten drogs tillbaka. Var det för att resultat och metod var undermåliga och att undersökningens vetenskapliga trovärdighet därför skulle kunna ifrågasättas?

Resultat från statistiska undersökningar innehåller alltid en viss grad av osäkerhet och jämförelser av betyg är alltid vansklig, men att helt avfärda undersökningen på dessa grunder förefaller märkligt. Det är knappast första gången betyg används för att göra jämförelser mellan skolor.

Att resultaten var obekväma för regeringen och skolminister Ibrahim Baylan står dock utan allt tvivel. Samtidigt ska man minnas att det inte borde förvåna att en verksamhet som blir utsatt för konkurrens uppvisar förbättrade resultat. Det bör naturligtvis gälla även skolområdet.

När Skolverket nu drar tillbaka rapporten bland annat med motiveringen att undersökningen inte mäter "inställningen till skolan och lusten att lära" är det svårt att se varför detta gör rapporten så undermålig att den borde dras in.
Läs mer om