Kaos på Haiti
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Men det betyder sannerligen inte att det svårt sargade landets problem är över. Rebellstyrkorna, som tydligen i stor utsträckning består av rent kriminella personer, kan nu ta över. Administrationen har helt brutit samman och skräckslagna invånare väntar nu totalt kaos.
Oppositionen, som saknar kraftfull ledning, väntar ivrigt på den internationella fredsstyrka som USA utlovat. Man kan ju notera att USA-administrationen den här gången är mycket angelägen om att insatsen ska vara internationell. USA har händerna fulla med Afganistan och Irak.
Inte mindre än tre gånger har Haiti invaderats av amerikanska trupper, den senaste för tio år sedan. Avsikten har alla gångerna varit att installera en regim som kan hålla landet lugnt, men det har misslyckats varje gång.
Jean-Bertrand Aristide kom till makten 1991 efter Haitis första demokratiska val. Men bara några månader senare avsattes han av en militärkupp. Med en militär insats hjälpte USA honom tillbaka till makten 1994 och han återvaldes 2000. Men hans inkompetens och diktatoriska uppträdande ledde till ett ökande folkligt missnöje.
Nu har det utfattiga Haiti under nästan en månad drabbats av ett väpnat uppror mot Aristide, som hoppades få internationellt stöd. Men USA tappade definitivt tålamodet med Aristide, när han i fredags släppte loss mördargäng och plundrare i Port-au-Prince, tydligen i hopp om att detta skulle förmå omvärlden att ingripa till hans hjälp. Men så gick det alltså inte.
Amerikanska soldater ligger i beredskap för att på ett par dygn ta sig till Haiti. Men USA försöker nu genom intensiva förhandlingar få andra länder att åtminstone hjälpa till, närmast då den gamla kolonialmakten Frankrike.
Bäst vore det väl om FN kunde ta sig an detta hårt drabbade land både militärt och administrativt. Någon allmänt respekterad haitier som kan ta över tycks inte finnas. Rebelledarna tycks över lag bestå av mördare och våldsmän med narkotikapengar i bakgrunden.
Den svaga politiska oppositionen på Haiti förefaller inte vara att räkna med. Detta ser alltså i bästa fall ut att bli ytterligare en långvarig FN-operation.