Karlssons kloka insikt

Uppsala2004-02-23 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
"Oundvikligt". Det är arbetslivsminister Hans Karlssons lika kärnfulla som klarsynta kommentar i en TT-intervju till att låglönejobben fortsätter att lämna Sverige, nu senast aktualiserat av Elektrolux beslut att flytta sin dammsugarfabrik från Västervik till Ungern.
Det är inte bara så att statsrådet Karlsson godtar denna utveckling som oundviklig. Han bejakar den också som positiv för svensk ekonomi som helhet. Sverige skall inte konkurrera med låga löner utan med högteknologi, kunskap och kvalitet.
Man kan konstatera att svensk socialdemokrati kommit en bra bit på väg sedan 70-talet, då partiet i opposition slogs med näbbar och klor för att bevara varven och den svenska tekoindustrin.

Det är inte heller längre så att staten skall rycka in och "rädda jobb". Politiska beslut kan ändå bara "på marginalen" påverka den strukturomvandling som sker i näringslivet och på arbetsmarknaden. Även detta är en slående kontrast till de år då Olof Palme och Thage G Peterson hojtade om statliga insatser och pekade finger åt företagen så fort jobb i de gamlar näringarna var hotade.
Företagen är inte bovar när de flyttar jobb utomlands, utan det är tvärtom viktigt att de hela tiden ser till att de har så låga kostnader som möjligt. Om de inte gör det blir de utkonkurrerade av andra. Det är en något mindre profilerad socialdemokrat, Ams-chefen Anders L Johansson, som står för den senare synpunkten.

Men när gamla jobb försvinner behövs nya. Var finns de? Både statsrådet och Ams-chefen tar frågan med ett stort lugn. Erfarenheten är ju också att det brukar komma nya, mer kvalificerade jobb i de gamlas ställe. Inte alltid omedelbart, och mycket sällan exakt på de ställen där de gamla jobben fanns, men över tid har ändå de nya jobben kommit.
Både statsrådet och Ams-chefen lutar sig bakåt tryggt förvissade om att vi även framöver kommer att kunna konkurrera med hjälp av kvalitet och kunskap. Vi blir inga nettoförlorare av jobb framöver, fastslår de.

Kanske finns det ändå skäl att varna för en alltför avslappnad attityd. Konkurrensen från omvärlden skärps ständigt, och därmed också kraven. Bristerna i det svenska utbildningsväsendet kan en dag slå hårt, liksom följderna av en politik som inte vårdar sig om företagsklimatet och stimulerar företagandet.
Läs mer om