Rapporterna om översvämningar, stormar och värmerekord har duggat tätt de senaste åren. Allt färre seriösa debattörer kan i dag förneka att klimatet håller på att förändras till följd av den så kallade växthuseffekten.
Samtidigt växer Kinas och Indiens ekonomier så det knakar med kraftigt ökade utsläpp av avgaser från fossila bränslen som följd. Allt fler kineser och indier skaffar sig bil, kylskåp och elspis. Den som inte stoppar huvudet i sanden inser lätt att vi är på väg mot en global miljökatastrof om inget förändras.
Det enda realistiska alternativet till kol och olja i dag är kärnkraft. Ingen alternativ energikälla kan mäta sig med kärnkraften i fråga om ekonomisk lönsamhet och effektivitet. Ett fåtal kärnkraftverk kan producera lika mycket energi som tusentals vind- och vattenkraftverk. Men kärnkraftverk är inte bara kostnadseffektiva. De är dessutom miljövänliga och genererar nästan inge utsläpp alls.
Kärnkraftens akilleshäl är naturligtvis olycksrisken, men säkerheten ökar hela tiden genom att ny teknik utvecklas. Den statliga kärnkraftsutredningen har konstaterat att svenska kärnkraftverk tål påfrestningar i så stor utsträckning att de skulle klara en terrorattack av 11 september-typ utan större utsläpp av radioaktivitet.
Energianvändningen ökar konstant samtidigt som den svenska regeringen avvecklar fullt fungerande kärnkraftverk - ivrigt påhejade av centern och miljöpartiet. Att just dessa partier drivit på avvecklingspolitiken är faktiskt svårbegripligt ur ren miljösynpunkt. Förklaringen är närmast att kärnkraften blivit en symbolfråga inom miljörörelsen som ju fick sitt genombrott i samband med kärnkraftsomröstningen. Där finns ingen entusiasm för det moderna, teknikbaserade samhället.
Ny och modern teknik är i själva verket lösningen på många av våra miljöproblem. Ett faktum som måste få väga tyngre än känslor i en så viktig framtidsfråga. I ett internationellt perspektiv blir det uppenbart att en kärnkraftsavveckling är ohållbar ur miljösynpunkt.
Kyotoprotokollets mål att minska utsläppen från fossila bränslen kommer i praktiken inte uppnås om inte kol och olja ersätts med kärnkraft. Ska Kinas och Indiens miljardbefolkningar kunna höja sin levnadsstandard utan att jorden samtidigt drabbas av en ekologisk katastrof måste världens 440 kärnkraftverk bli fler snarare än färre.